Bacalaureatul marilor dezavantaje, pe stil nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de liceeni din Braşov trec, în aceste zile, prin emoţiile examenului maturităţii. În timp ce, pentru elevi, calificativele nu vor avea nicio valoare la media finală, profesorii se plâng că nu primesc bani, pentru că fac parte din comisia de evaluare, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi.

Timp de trei zile, liceenii care nu dau Bac-ul vor scăpa de orele de limba română, pentru că profesorii lor fac parte din comisia de evaluare a competenţelor de limba română.

Dacă, la unele licee, s-au găsit soluţii de externalizare a acestei probe, în altele, elevii au scăpat de ore, urmând să  recupereze materia.

Fiecare director de liceu a trebuit să găsească soluţii pentru ca proba să se desfăşoare fără probleme.

„Liceele sunt obligate să desfăşoare proba în linişte. În unele licee, examenul se desfăşoară în alte corpuri decât cele în care se ţin ore, în mod normal.

În liceele unde nu există spaţiu suficient, orele au fost scurtate, pentru ca, ulterior, să fie recuperate", a spus Dorel Agache, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Fără bani în plus, la salariu

Profesorii sunt, însă, nemulţumiţi de noile măsuri, din cauză că nu sunt plătiţi suplimentar pentru a face parte din comisia de evaluare, aşa cu se obişnuia până acum.

Noul sistem de evaluare mi se pare păgubos pentru noi. Este creat haotic, fără a se cunoaşte realitatea şcolii. Eu, ca profesor de română, în loc să stau la clasa la care am oră, stau în comisie, iar la clasele mele intră colegi de alte materii, care îmi ţin pur şi simplu locul şi în acest fel, timp de trei zile, ora de limba română este compromisă.

Cred că acest sistem a fost creat pentru ca profesorii să nu mai fie plătiţi şi s-a făcut o economie substanţială la buget", a spus Claudiu Horja, profesor de limba română la Colegiul Naţional „Unirea".

Calificativele „scad" media

Pentru foarte mulţi liceeni, media de la Bacalaureat contează la admiterea în facultate. Ei sunt supăraţi că noul sistem de evaluare le-ar putea reduce şansele de a intra la facultatea dorită.

„Proba a fost extrem de uşoară, mai ales că este limba noastră şi în al doilea rând pentru că ne-am pregătit. Nu am o părere foarte bună despre acest nou sistem de evaluare, pentru că nu ştiu cât mă va ajuta pe mai departe acest certificat de comepetenţe", a spus Dragoş Barbu, elev în clasa a XII-a, la „Unirea".

Noutăţi la Bac

Diferenţa faţă de examenul de anul trecut constă în faptul că profesorii nu mai dau note, ci calificative, care arată nivelul de competenţă lingvistică la limba română, maternă şi modernă.

Cele trei niveluri înscrise pe certificate sunt: mediu, avansat şi experimentat.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite