Braşov: Avem angiograf, dar nu avem medici specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angiograful de la Spitalul Judeţean Braşov este folosit la capacitate minimă, din lipsă de specialişti. Aparatul de un milion de dolari de la Braşov este folosit doar pentru câteva intervenţii pe săptămână, dar situaţia s-ar putea îmbunătăţi începând cu luna martie.

După o aşteptare de cinci ani, Spitalul Judeţean Braşov a primit un angiograf în 2008. Aparatul nu a putut fi folosit imediat pentru că a fost necesar un transfer de cadre medicale de la Târgu Mureş şi de instruirea personalului medical de pe secţia de cardiologie. A urmat o lipsă acută de materiale consumabile, fără de care intervenţiile nu puteau fi realizate.

Specialistul de la Târgu Mureş s-a retras, iar reprezentanţii spitalului au apelat la serviciile medicale ale cardiologilor din clinicile private. Intervenţiile se realizează acum la Braşov în regim de avarie. „Există două zile pe săptămână în care se efectuează intervenţii cu ajutorul angiografului. Numărul de specialişti în cardiologie intervenţională este foarte mic şi de aceea medicii care fac intervenţiile nu sunt angajaţii spitalului", a spus Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean Braşov.

Post scos la concurs în martie

Pentru ca angiograful să funcţioneze la capacitate maximă, spitalul de la Braşov ar trebui să aibă măcar un specialist în cardiologie intervenţională. „Din 2003, la nivel naţional, nu s-a mai organizat un concurs pentru această specialitate. Va fi organizat un concurs în luna februarie a acestui an, aşa că numărul de specialişti se va mări. În condiţiile date, vom putea scoate postul la concurs în martie", a adăugat Marius Neculoiu.

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmează a fi investigate. Pe lângă diagnosticul care se pune în urma acestei intervenţii, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive sau dilatările unor artere coronare care vascularizează inima. Aceste intervenţii se numesc angioplastii şi pot fi completate de inserţia unui dispozitiv care se numeşte stent, asemănător unei plase metalice, care se poziţionează în interiorul arterei şi are rolul să o menţină deschisă.

Pacientul care apelează la angiograf are o alternativă vizavi de intervenţia chirurgicală. Înainte de investigaţie se face o anestezie locală, iar după angiografie este nevoie de o supraveghere de maximum 48 de ore. Tăietura măsoară sub un centimetru şi nu necesită sutură. Aparatul este foarte complex şi poate să investigheze vase care ajung la un milimetru în diametru. În plus, nu doar investighează, ci şi poate trata afecţiunea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite