Andromeda Nemeş s-a născut pentru a fi pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost Despina din opereta „Cosi fan tutte", Peppi, în „Sânge Vienez", Barbarina în „Nunta lui Figarro", sau Adela în „Liliacul", de Strauss. De un an a intrat şi în rolul de profesor de canto.  

Andromeda a ştiut că destinul ei este să încânte auzul publicului încă din primii ani de viaţă. De la grădiniţă era o mică vedetă, fiind încurajată, deopotrivă, de părinţi şi educatori.

Toţi copiii se visează vedete. De mică am fost atrasă de muzică. Am cântat de la grădiniţă, apoi în corul şcolii generale. Atunci am realizat ce vreau să fac cu adevărat şi am optat pentru Liceul de Muzică", îşi începe povestea artista.

Meda, cum îi spun apropiaţii, este sigură că muzica este ceea ce îşi doreşte să facă pe termen nedeterminat. Cu multă muncă şi transpiraţie a ajuns să cânte alături de artiştii Operei Braşov şi spune că se simte împlinită doar atunci când este pe scenă.

Toată lumea se pricepe la muzică şi fotbal, dar în spatele scenei stă o muncă titanică. Tot timpul trebuie să fii atent la respiraţie, la pronunţie. Cuvintele au rostul de a transmite emoţia şi mesajul", spune Andromeda.

În slujba Operei

Andromeda şi-a petrecut 12 ani studiind muzica. În 2001 şi-a părăsit oraşul natal, Târgu-Mureş, pentru a veni la Braşov, la Facultatea de Muzică, la clasa de Pedagogie Muzicală. Nu s-a mulţumit cu atât şi a urmat şi cursurile secţiei canto, încă cinci ani. În final, pentru a se perfecţiona a făcut şi masterul la Bucureşti.

Profesorii au fost foarte importanţi pentru mine. Toţi au încercat, prin ştiinţa lor, să îmi croiască un drum în viaţă. La clasa de operă am avut onoarea de a-l avea ca profesor pe dr. Cristian Mihăilescu, directorul Operei Braşov, care m-a ajutat să aflu ce înseamnă scena şi cum să intru în pielea fiecărui personaj", spune Meda.

Încă din timpul facultăţii, Meda s-a angajat la Opera Braşov, unde activează şi astăzi, în Corul Operei. De asemenea, artista a jucat şi roluri importanate în operete celebre, dar şi în spectacole pentru copii.

Cel mai «cald» rol este cel din «Frumoasa din Pădurea Adormită», care-mi este foarte drag", declară artista. Cele mai imporatante persoane din viaţa artistei sunt părinţii săi, care au susţinut-o întotdeauna.

De un an este profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din dorinţa de a le împătăşi celorlalţi cunoştinţele pe care le-a acumulat de-a lungul anilor. „Mă bucur în fiecare zi să văd disponibilitate din partea elevilor mei care vor să descopere tainele cântului. Este foarte important ca ei să ştie că aceasta este o meserie pentru toată viaţa", a încheiat profesoara. 

Întrebări şi răspunsuri:

Ce sfaturi le dai elevilor tăi pentru menţinerea vocii?

Trebuie să evite băuturile reci sau foarte calde, să aibă grijă să nu se îmbolnăvească, pentru că nu mai pot da randament. Este foarte importantă respiraţia, încălzirea vocii, vocalizele şi mai apoi piesele pe care aleg să le cânte. Este foarte important să aleagă un repertoriu care să li se potrivească.

Cum ai descrie o zi din viaţa ta?

Toată ziua sunt dedicată muzicii. De dimineaţă merg la Operă, unde îmi fac studiul individual, după care trec în sala de repetiţii, iar apoi fug la Şcoala Populară de Artă, unde mă aşteaptă elevii mei şi înapoi la teatru. Seara mi-o petrec în compania soţului meu. O plimbare în aer liber este perfectă după o zi de muncă.

Ce-i place:

„Îmi place să citesc, să călătoresc, să cunosc oameni, culturi, să dansez şi să mănânc dulciuri şi să mă trezesc dimineaţa", declară artista.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place falsitatea oamenilor şi nici răutatea lor. Nu-mi place să fiu minţită şi trădată. Nu-mi place să întârzii, deşi mi se mai întâmplă şi acest lucru şi mă deranjează", spune Andromeda.

Profil:

Născut. 17 martie, 1977, Târgu-Mureş

Studii. Masterat în canto, Universitatea Nţională de Muzică, Bucureşti

Familie: Căsătorită

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite