Andrei Mişarcă, informaticianul care va lucra pentru englezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are rezultate remarcabile la concursurile internaţionale de informatică. Proaspătul absolvent de liceu a ales să facă facultatea în Anglia, cu speranţa că englezii îi vor oferi, la final, un job de o sută de ori mai bun decât românii.

Andrei Mişarcă a fost pasionat încă din copilărie de calculatoare. Tânărul a urmat liceul, la o clasă de informatică şi s-a apropiat din ce în ce mai mult de programare.

„Părinţii mei sunt ingineri şi cred că i-am moştenit într-o oarecare măsură. Ei mi-au cultivat pasiunea pentru informatică, însă nu mi-au impus o cale anume. Am făcut ce mi-a plăcut, iar cel mai mult mă atrage programarea video", spune tânărul.

Component al lotului naţional

Informaticianul braşovean a participat la toate olimpiadele de informatică, la care a obţinut premii şi menţiuni. În clasa a XII-a, tânărul a fost selecţionat şi în lotul naţional, la informatică. Mai mult, Andrei Mişarcă a participat, de-a lungul anilor, şi la concursuri internaţionale, unde a obţinut, de fiecare dată,  rezultate bune.

„Concursurile internaţionale sunt o bună modalitate de a-ţi măsura cunoştinţele, iar românii dovedesc, de fiecare dată, că au înclinaţie înspre acest domeniu şi că sunt foarte buni programatori. Este păcat însă că mulţi îşi găsesc recunoaşterea doar peste hotare", este de părere Andrei Mişarcă.

În mai puţin de o lună, tânărul va pleca să studieze la o universitate din Anglia. Andrei Mişarcă aplicat la mai multe instituţii de învăţământ din Marea Britanie şi a fost admis la toate.

„Am ales Universitatea Sheffield din Anglia pentru calitatea învăţământului de acolo. Statul englez îmi va plăti şcolarizarea sub forma unui împrumut, urmând ca după angajare să returnez eşalonat suma. Sunt convins că voi obţine şi o bursă de studiu, cu care mă voi întreţine în Anglia", explică informaticianul.

Vrea să lucreze pentru Google

Andrei Mişarcă nu este singurul informatician braşovean care alege să îşi continue studiile în străinătate. Acesta spune că mai are încă şase colegi de clasă care vor studia la universităţi din Anglia.

„Visul oricărui programator este să lucreze pentru Google. Este şi ceea ce îmi doresc eu. Un job la Google m-ar face să simt că într-adevăr că am reuşit. Bineînţeles că pentru a ajunge într-o astfel de poziţie este nevoie de mai mulţi paşi şi de multă muncă", crede tânărul.

Informaticianul crede că nu îi va fi uşor să plece de acasă, însă este convins că aceasta este singura lui şansă de împlinire profesională.

„Îmi va fi goarte greu să fiu departe de casă. Cel mai mult îmi vor lipsi părinţii şi familia. Şi părinţilor mei cred că le va fi greu, dar ei sunt de acord cu plecarea mea pentru că sunt convinşi că acolo îmi va fi mai bine. Când m-au încurajat în pasiunea mea au luat în calcul şi faptul că aş putea pleca din ţară", spune informaticianul.

Tânărul s-a obişnuit cu gândul plecării şi abia aşteaptă să îi cunoască pe ceilalţi români din facultate.

„Din câte am aflat, la universitatea la care merg sunt mai mulţi studenţi români. Am şi luat legătura cu unul dintre ei. Cred că aşa trecerea va fi mai uşoară", adaugă Andrei Mişarcă.

Întrebări şi răspunsuri

Iei în considerare varianta de a reveni în ţară după facultate?

Totul depinde de situaţia în care se va afla România peste patru ani. Şansele de realizare profesională sunt destul de mici în ţară. Este şi motivul pentru care mulţi aleg să plece. În România mă voi întoarce mereu, dar probabil voi fi stabilit în Anglia şi voi munci tot acolo.

Ce primează pentru tine: profesia sau familia?

În momentul de faţă, mă gândesc în primul rând la facultate şi la profesie. Vreau să fiu unul dintre cei buni, astfel încât la finalul studiilor să am un job asigurat. Îmi doresc însă şi o familie.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să călătoresc. Încerc să văd lucruri noi şi să învăţ lucruri noi. Îmi place să fac sport. Joc fotbal, fac ciclism şi puţin tenis. Îmi place şi muntele şi drumeţiile. Profit de vremea frumoasă ca să urc pe munte".

Ce nu-i place

„Nu îmi plac mincinoşii şi ipocriţii, în general, oamenii care încearcă să pară altceva decât sunt. Nu îmi place politica şi nici politicienii. Nu îmi plac oamenii care nu sunt punctuali. Cred că acest lucru denotă o lipsă de respect faţă de cealaltă persoană".

Profil

Născut. 22 iulie 1991, Braşov

Studii. Colegiul Naţional „Andrei Şaguna" Braşov

Familie. Necăsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite