Andreea Boeriu face bijuterii unicat din sârme şi plastelină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanca a renunţat la un post de programator în favoarea unei munci care să îi dezvolte creativitatea.

Andreea Boeriu a făcut facultatea de Informatică şi Contabilitate de Gestiune. Nu i-a plăcut, însă, niciodată şi recunoaşte că nu şi-a dat licenţa tocmai pentru a nu fi nevoită vreodată să practice meseria de contabil. „Eu de mică am simţit nevoia să fac muncă de creaţie, dar am fost orientată de părinţi către altceva. De când eram copil meşteream orice, am adorat să lucrez cu mâinile, să creez", îşi începe Andreea povestea.

După facultate s-a angajat ca programator însă nici asta nu i-a plăcut. „A fost groaznic să stau cu ochii în cifre şi algoritmi aşa că am făcut cursurile Şcolii de Artă, la secţia Design Vestimentar şi Pictură. Aşa am ajuns să mă orientez către creaţii hand-made şi mi-am deschis un atelier de croitorie", povesteşte braşoveanca.

Nici noua îndeletnicire nu i-a adus foarte mari satisfacţii. „Trebuia să fac multe lucruri la comandă, nu să le creez eu. Aşa m-am hotărât să fac bijuterii unicat. Am atelierul meu şi mă relaxez aici mai mult ca oriunde", mai adaugă Andreea.

Început greu

Primele luni de la deschiderea noului atelier nu au fost tocmai uşoare pentru braşoveancă. Nu ştia prea multe despre noul domeniu şi nu ştia nici de unde să cumpere materialele. „Foarte greu mi-am găsit furnizorii cu preţuri bune şi materiale de calitate. Lucrez cu sârmă aurită şi sârmă argintată şi cu pietre semipreţioase. Toate sunt unicat pentru că este imposibil să îmi iasă două la fel. Mai puţin în ceea ce priveşte cerceii, pe care trebuie să îi fac în aşa fel încât să nu se vadă diferenţe şi trebuie să lucrez milimetric", spune creatoarea de bijuterii.

Acestea nu sunt însă singurele materiale cu care lucrează braşoveanca. Plastelina polimelică, numită şi fimo, îi dă femeii o foarte mare libertate de creaţie, deşi, tot ea recunoaşte, nu e la fel de mult agreată de cumpărători. 

Marketing dificil

Cel mai greu îi e să îşi vândă produsele pentru că sunt unicate şi preţurile sunt ceva mai mari decât la bijuteriile de serie. După îndelungi căutări a reuşit să găsească două magazine în Bucureşti care îi cumpără accesoriile pentru a le vinde mai departe. Vânzarea pe internet nu merge nici ea foarte bine şi singurele locuri în care îşi găseşte mulţi cumpărători sunt târgurile de hand-made.

„La târguri fac şi modificări cu pietre mai mici sau mai mari, mai şi confecţionez pe loc şi sunt mult mai atraşi în acest fel de creaţiile mele. În perioada asta fac şi mărţişoare care pot fi folosite apoi ca pandantive şi purtate cu orice ocazie. Cel mai mult îmi plac şi prind şi la public, cele care au forme geometrice", mai povesteşte femeia. Braşoveanca se mândreşte însă că în mica ei afacere o ajută şi soţul, care îi construieşte standurile, face pachetele de comenzi şi le expediază.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt preţurile la creaţiile tale?

Depinde de bijuterie. Un pandantiv simplu costă cam 15 lei, iar unul mai elaborat poate ajunge la 30 de lei. Cerceii simpli îi vând cu 30 de lei şi modelele mai greu de făcut sunt între 50 şi 70 de lei.

De ce probleme te loveşti cel mai des?

De faptul că mulţi nu cred că materialele sunt de calitate şi că sârmele sunt placate cu argint sau aur. Sunt aduse din Anglia şi Germania şi eu ştiu ce folosesc, dar mai greu îi conving pe alţii. Faptul că nu sunt din aur sau argint pur, le scade valoarea în ochii unora, dar valoarea lor constă tocmai în faptul că sunt unicate.

PROFIL

NĂSCUTĂ: 14 noiembrie 1977

STUDII: Facultatea de Informatică şi Contabilitate de Gestiune

FAMILIE: căsătorită, o fetiţă de 4 ani

Ce-i place

Îmi place la nebunie să stau cu fetiţa mea. E lumina vieţii mele. O ador şi pe ea şi pe soţul meu care mă susţine în tot ce fac. Iubesc şi muntele şi îmi place să îmi cumpăr creioane, pixuri şi stilouri, mai ales când sunt supărată.

Ce nu-i place

Nu-mi place să gătesc şi urăsc de-a dreptul să fiu înşelată în relaţiile cu oamenii. Nu suport nici lucrurile lipsite de valoare care sunt acum promovate pe peste tot, atât în media cât şi în magazine. Sclipiciurile, kitschiurile  şi tot ce înseamnă ele.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite