Braşov: Andreea Acatrinei, gimnasta medaliată la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gimnasta a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing, Foto: Bogdan Crăciun
Gimnasta a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing, Foto: Bogdan Crăciun

După ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing, din China, Andreea Acatrinei a fost nevoită să se retragă din gimnastică, din cauza problemelor medicale.

Braşoveanca de 17 ani şi-a îndeplinit visul suprem: participarea la Olimpiada din 2008, acolo unde a atins performanţe notabile, clasarea pe locul trei la echipe. Dacă înaintea acestei competiţii participarea la marele eveniment din China reprezenta o prioritate, după Jocurile Olimpice sănătatea a revenit pe primul plan. „Chiar dacă aveam dureri mari la spate şi la toate articulaţiile, am mers mai departe şi am strâns din dinţi întrucât îmi doream enorm să fiu la Olimpiada de la Beijing. În schimb, după eveniment mi-am dat seama că sănătatea este mai importantă, iar durerile erau tot mai mari", a subliniat Andreea.

Medicii i-au recomandat repaus total

Sportiva nu a luat decizia de a renunţa la activitatea competiţională imediat după momentul Beijing 2008. „La finalul Jocurilor Olimpice am făcut un control medical amănunţit, iar doctorii mi-au recomandat să iau o pauză de trei luni. Apoi, la sfârşitul anului 2008 această perioadă de inactivitate s-a prelungit, astfel că în februarie 2009 am decis să renunţ la gimnastică. Antrenorul Nicolae Forminte a încercat să mă împiedice să fac acest pas, dar decizia a fost definitivă, întrucât îmi puneam viaţa în pericol în cazul în care continuam în acest domeniu", crede sportiva.

În 2005 a ajuns la lotul naţional

Chiar dacă regretă că a fost nevoită să facă acest pas, Andreea a rămas cu amintiri frumoase de la lotul naţional. „La trei ani şi jumătate am început gimnastica, iar în 2002 am ajuns la clubul sportiv din Deva. Trei ani mai târziu am făcut pasul către lotul naţional de juniori, iar în 2006 am ajuns la seniori. Atmosfera a fost frumoasă,  eram o adevărată familie, iar domnul antrenor Forminte era ca un tată pentru noi. Îmi era mai greu fiindcă veneam doar de două ori pe an acasă, de Paşte şi de Crăciun, iar dorul de familie mă apăsa enorm", a menţionat performera.

Beijing, moment unic

Andreea Acatrinei a vorbit şi despre experienţa din 2008, de la Beijing, atunci când, împreună cu echipa a cucerit bronzul olimpic. „A fost ceva de neuitat. Fără nicio ezitare, participarea la Olimpiadă a reprezentat cel mai important eveniment al carierei. Orice sportiv îşi doreşte să ajungă la o competiţie de acest gen. Te simţi cu adevărat împlinit atunci când ajungi la Jocurile Olimpice. Când am plecat la Beijing nu ne-am gândit că ne vom întoarce cu medalie. Ne doream doar să ne facem treaba cât mai bine şi am fost foarte mulţumite că ne-am clasat pe podiumul olimpic", a precizat gimnasta, care o are ca idol pe Nadia Comăneci.  

Întrebări şi răspunsuri

Crezi că gimnastica feminină din România are viitor?

Avem numeroase sportive de valoare care vin din spate şi putem avea un viitor promiţător. Important este să avem şi antrenori care să se ocupe de aceste gimnaste.

Cu ce te ocupi în prezent?

Momentan, mă dedic în totalitate studiilor, dar nu am renunţat la gimnastică. Antrenez o grupă de junioare şi-mi face mare plăcere să stau în sala de antrenament.

Ce planuri de viitor ai?

Mi-aş dori foarte mult să ocup o funcţie în cadrul Primărie, într-un domeniu care să fie în strânsă legătură cu sportul, îmi propun să intru în politică.

Ce-i place

„Îmi plac foarte mult manelele. Le ascultam chiar şi în timpul cantonamentelor. Totodată, mă pasionează filmele de groază, pe care le-aş viziona în orice moment", a spus Andreea.

Ce nu-i place

„Detest persoanele care mă bârfesc şi mă lucrează pe la spate. Nu-mi place fotbalul, întrucât este un sport mult prea mediatizat, iar celelalte sporturi sunt aproape inexistente", crede performera.

PROFIL

Născută. 7 aprilie 1992, Braşov.

Studii. Liceul cu Program Sportiv, Braşov.

Familie. Părinţii, are un frate mai mare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite