Braşov: Anca Călugăr face dulceţuri după reţetele bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Călugăr a „furat" meserie de la bunica şi mama sa şi acum produce dulceţuri şi gemuri împreună cu o echipă din Franţa. Tânăra a reuşit să introducă pe piaţa din România dulceaţa de lapte.

Dulceaţă de lapte, de ceapă, gemul de rebarbăr, pelteaua de coacăze sunt doar câteva dintre produsele inedite pe care Anca le prepară cu mare băgare de seamă în casa bunicului său. Situată pe strada „Pe Deal", casa are o însemnătate specială pentru Anca.

Am moştenit casa de la bunicul meu, «Pale», după cum îl alintăm. Chiar şi străbunicii mele i se spunea «Mama Deal», pentru că locuia pe străduţa denumită simplu, «Pe Deal»", îşi începe povestea Anca.

Anca se inspiră scotocind prin reţetele bunicii ei şi se bucură de ajutorul întregii familii, dar şi al prietenilor. „Muma, bunica mea, are 82 de ani. Principala sursă de inspiraţie este şi mama mea, dar mă inspir şi din reţetele mătuşilor, vecinilor, prietenilor", spune Anca.

Dulceaţa de lapte, specialitate franţizească

Anca a învăţat secretele bucătăriei de la mama sa, care a sfătuit-o mereu să folosească tot felul de condimente şi combinaţiile lor, dar şi plante naturale. În echipa sa sunt şi doi francezi, care au îmbogăţit bucătăria Ancăi cu reţete franţuzeşti.  „Vedeta" dulceţurilor realizate de Anca este dulceaţa de lapte, realizată după o reţetă franţuzească.

Deşi ne concentrăm pe realizarea produselor tradiţionale, din când în când, ne dorim să aducem şi noutăţi. Dulceaţa de lapte se face din lapte pasteurizat, semi-degresat de vacă, amestecat cu zahăr şi un pic de vanilie, pentru a-i da aroma şi gustul. Cel mai important ingredient este, însă, răbdarea, pentru că durează mult până se încheagă şi ajunge la o compoziţie ideală", a spus Anca Călugăr, producător.

Pe lângă dulceţuri şi gemuri, Anca face şi murături picante, zacuscă şi gogoşari cu grean. Anca merge împreună cu echipa sa prin toată ţara pentru a-şi promova produsele.

Suntem parte din marea Asociaţie Inţernationala Slow Food, iar la nivel naţional din Conviviumul Slow Food Târnava Mare, în care, când vine vorba despre produse se ghidează dupa trei principii de baza: bun,curat şi corect! «A facem diferenta» este o prioritate pentru noi. Ne concentram în special pe produse tradiţionale, dar ne-am propus ca cel puţin o dată pe an să surprindem şi să intrigăm consumatorii cu altceva pe cât se poate de necunoscut pentru piaţa româneasacă. De obicei, îi surprindem cu delicatese franţuzeşti", declară Anca. 

Anca este mândră că vine din zona Târnava Mare, care este sit Natura 2000 şi îi invită pe turişti la ea acasă pentru a le arăta frumuseţile naturii.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt cele mai inedite produse pe care le-ai realizat?

În ordine cronologică ar fi: gemul de dovlecel,dulceaţa de ceapă cu vin roşu şi dulceaţa de lapte ! Pentru toate gusturile !

Te-ai întâlnit cu prinţul Charles? Cum a fost?

Copleşitoar şi surprinzatoar, aş spune .Copleşitoar pentru că ma simţeam foarte mică (era o întâlnire a micilor producători), dând mâna şi discutând tocmai cu Prinţul Charles, o personalitate atât de marcantă şi de cunoscută în întreaga lume dar surprinzatoar, deoarece prin inteligenţa, eleganţa şi naturaleţea cu care discuta, te îndemnă la conversţie şi la deschidere şi să fii mândru de ceea ce faci şi de cine eşti.

Cei- place:

„Îmi place foarte mult natura, îmi place să fac sport, sunt tot timpul în mişcare. Am o pasiune pentru filme, muzică şi cărţi", spune Anca.  

Ce nu-i place:

„Nu-mi place superficialitatea şi faptul că tradiţiile se pierd", mai spune mica producătoare, Anca Călugăr.

Profil:

NĂSCUTĂ. 23 aprilie, 1981, Saschiz, jud. Mureş

STUDII. Colegiul Universitar, secţia de Geografie si Activitati turistice;

FAMILIE. Părinţi, două surori

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite