Braşov: Am putea scăpa de ţepele de la casele de schimb valutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Casierii vor fi obligaţi să dea clienţilor un formular ce trebuie completat, Foto: arhivă
Braşov: Casierii vor fi obligaţi să dea clienţilor un formular ce trebuie completat, Foto: arhivă

Peste 1500 de braşoveni au reclamat, în 2009, la OPC, că au fost înşelaţi de exchange-uri. Operatorii afişau un curs de schimb, dar încheiau tranzacţia pe altă sumă. Din 17 ianuarie casele de schimb vor trebui să le dea în scris, clienţilor, cursul valutar, înainte de încheierea tranzacţiei.

Mii de braşoveni s-au plâns că au pierdut sume considerabile, pentru că au fost traşi în piept de reprezentanţii caselor de schimb valutar. În aceste cazuri, persoanele care veneau la ghişee vedeau afişat un anumit curs, însă la încheierea tranzacţiei primeau mai puţini bani decât se aşteptau. În fapt operatorul trecea pe chitanţă un alt curs valutar. Omul semna de obicei înainte să numere banii. Odată încheiată, tranzacţia nu mai putea fi contestată, pentru că vechea lege le permitea caselor de schimb să negocieze verbal cursul cu fiecare dintre clienţii săi.

Protecţie pentru clienţi

Din 17 ianuarie, aceste situaţii ar putea însă să devină istorie. Noua lege obligă casele de schimb să le ofere clienţilor, în scris, cursul valutar, înainte de încheierea tranzacţiei. Formularele informative trebuie să conţină şi suma totală pe care urmează să o primească clientul şi trebuie să fie semnate de ambele părţi. În caz contrar, tranzacţia nu este valabilă, iar persoanele nemulţumite îşi pot primi banii înapoi.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu cei care semnează formularul, dar constată că pe acesta a fost trecută o altă valoare decât cursul afişat. Persoana respectivă trebuie să se adreseze cât mai repede inspectorilor OJPC, iar aceştia vor cere casei de schimb să returneze banii clientului. Casa de schimb este obligată să facă acest lucru în cel mult 24 de ore, termenul prevăzut de noua lege.

„Noi ne dorim ca noile reglementări să ducă la scăderea numărului de reclamaţii. Oricum, din momentul în care legea se aplică, vom începe să controlăm toate casele de schimb valutar din Braşov, iar cei care nu vor elibera formularele informative obligatorii, vor fi amendaţi", a explicat Ionuţ Spătaru, şeful OPC Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite