Braşov: Alina Bujor lucrează în fiecare an de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Bujor are o meserie care-i impune să lucreze, în fiecare an, pe perioada sărbătorilor de iarnă. De cinci ani, tânăra şi-a petrecut noaptea dintre ani doar la muncă, împreun cu colegii.

Profil:

Născută: 13 mai 1986, Braşov

Studii: Liceul „Maria Baiulescu", Braşov

Familie: căsătorită, o fetiţă

Puţine sunt persoanele care nu îşi doresc să petreacă sărbătorile acasă, alături de cei dragi. Alina Bujor, de numai 23 de ani, lucrează de câţiva ani ca ospătăriţă. Datorită meseriei pe care o practică, rar a avut ocazia să îşi petreacaă sărbătorile în familie. „Ca ospătar, barman sau bucătar trebuie să lucrezi de sărbători. De fapt, în acea perioadă avem cel mai mult de muncă. De cinci ani, de când petrec Revelionul la serviciu am reuşit să muncesc, dar să mă şi distrez", mărturiseşte Alina.

Fire ambiţioasă şi încăpăţânată, Alina susţine că şi-a propus, încă din copilărie, să devină ospătăriţă. „Mi-a plăcut meseria de ospătar. Surorile mele lucrau în domeniu şi văzând cum se poartau cu clienţii, cum trebuie să servească, îmi doream să fac acelaşi lucru. Aşa că m-am înscris la Liceul «Maria Baiulescu», unde la finalizarea studiilor am obţinut diploma de ospătar", a declarat tânăra.

De-a lungul timpului, Alina a lucrat în mai multe locuri şi de peste tot a învăţat câte ceva. „Am început să lucrez de când aveam 17 ani şi am avut noroc că am stat pe lângă surorile mele care mă învăţau ce trebuie să fac pentru a fi o adevărată ospătăriţă. Când am obţinut diploma şi m-am angajat, am lucrat la Casa Armatei, la Restaurantul Şerban, la o pizzerie, iar acum sunt la Restaurantul Ţara Bârsei", mărturiseşte Alina.

Petrece de Revelion la muncă

Chiar dacă lucrează mereu de sărbători şi nu este acasă, cu familia sau cu prietenii, Alina spune că îi place ceea ce face: „vin cu drag la muncă. Am un colectiv bun şi îmi place că intru în contact cu fel şi fel de oameni. Avantajul nostru este acela că suntem tineri şi că ne putem distra pentru a compensa lipsa de acasă".

Ospătăriţa îşi aminteşte cu drag de seara de Revelion 2009. „Anul trecut, la miezul nopţii, am ieşit cu colegii până în Piaţa Sfatului ca să vedem focurile de artificii şi să ciocnim un pahar de şampanie. Apoi am dansat, am avut masa personalului unde am mâncat preparate tradiţionale, la fel ca acasă. Sperăm să ne distrăm şi de Revelionul ăsta şi să nu simţim dorul de casă", îşi aminteşte Alina.

Ospătăriţa de la poalele Tâmpei susţine că meseria de ospătar nu poate fi practicată de oricine. „Meseria de ospătar implică o atenţie deosebită la bani şi la comandă, amabilitate şi mult respect faţă de clienţi. Acel client cu care te-ai purtat exemplar, va veni şi a doua oară să îl serveşti. Modul în care te porţi cu clientul este secretul în comerţ", a mai spus Alina.

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult să mă plimb prin parcuri cu fetiţa mea, îmi place să ascult muzică şi mai ales să dansez", spune ospătăriţa.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place să mănânc carne de oaie sau smântână. Chiar dacă locuim aici la munte, mie nu-mi place să schiez pentru că îmi este frică să nu mă accidentez", a adăugat tânăra.

Întrebări şi răspunsuri:

Ţi-ar plăcea ca fetiţa ta să devină tot ospătăriţă?

Da, de ce nu? Este o meserie frumoasă, intrii în contact cu fel şi fel de oameni şi ai o responsabilitate foarte mare. Totuşi este o meserie foarte grea pentru o fată, poate că ar fi mai bine să facă altceva.

Ce intenţionezi să faci pe viitor?

Vreau să mă mut în Spania, la sora mea, unde traiul este mai bun şi unde oamenii nu duc grija zilei de mâine. În viitor, mi-ar plăcea să am localul meu şi să le iniţiez în meserie pe tinerele ospătăriţe care vor lucra pentru mine.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite