Alexandru Elecheş - Ştie toate secretele unei cariere de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vremuri de criză financiară, Alexandru Elecheş este alături de şomerii braşoveni şi nu numai. El îl ajută să-şi găsească punctele tari, vocaţia şi în final, locul de muncă visat.

Alexandru Elecheş este psiholog în resurse umane şi trainer  pe acelaşi domeniu la Fundaţia pentru Formare Profesională şi Învăţământ Preuniversitar (FPIP) şi îşi face meseria cu o pasiune ieşită din comun.

În fiecare zi intră în contact cu oameni în căutarea unui loc de muncă, pe care îi ajută să-şi dezvolte abilităţile, prin cursurile pe care le susţine. Alexandru s-a îndreptat spre piaţa resurselor umane, după ce a fost profesor de socio-umane la Liceul Petru Rareş din Feldioara. Experienţa acumulată în învăţământ, dar şi dorinţa de a se dezvolta personal au făcut din recruter un adevărat profesionist. 

Suntem încă în stadiul de pionierat în ceea ce priveşte piaţa resurselor umane în România, dar există o deschidere. A apărut un dezgheţ uşor al crizei. Vânzările dau tonul în momentul acesta. Se caută foarte mult cursurile de tâmplărie, de barman, ospătar, casier, în general tot ce ţine de vânzări", spune Alexandru Elecheş.

„Criza este ca o holeră"

Alexandru Elecheş crede cu tărie într-o schimbare a metalităţii românilor în ceea ce priveşte cultura organizaţională. El cerede despre români că sunt bolnavi de şefie şi că „trebuie să învăţăm să fim şi soldaţi, nu numai generali". Pe de altă parte, recruterul crede că apariţia crizei economice a dus la o cernire a valorilor.

Criza este ca o holeră. Cred că frica este accentuată de mass-media, dar cred că trecem printr-o situaţie grea, dar nu imposibilă. Trebuie să ştim să ieşim din ea. Trebuie să învăţăm să fim mai deschişi, să avem încredere unul în celălalt. Din păcate, suntem în continuare segmente ale comunismului, fie că vrem, fie că nu. Statisticile arată că nouă din 10 români nu au încredere unul în celălalt", spune Alexandru.

Oamenii care asistă la cursurile lui Alexandru sunt fie şomeri care doresc să se reprofileze, fie persoane care doresc să se perfecţioneze la locul de muncă. „Din experienţa de recruter pot să vă spun că există hibe şi pe piaţa resurselor umane. Există şi aici sistemul de pile, când recruterului i se spune «angajează-l pe cutărescu pentru că îl cunosc». Atunci intervin cele mai multe probleme în organizaţie, pentru că «pila» poate să nu fie alegerea cea mai fericită", crede Alexandru.

Studenţii, oamenii fără şanse

Alexandru spune că cele mai bănoase meserii sunt şi cele mai greu de cucerit. În sistemul bancar sau în domeniul IT se cere foarte multă experienţă tocmai pentru că sunt meserii grele şi solicitante. În ceea ce priveşte locul proaspeţilor absolvenţi pe piaţa muncii, Alexandru crede că aceştia ar trebui să primească mai multă încredere.

În loc să îi ajutăm pe studenţi, noi îi dăm la o parte pe motiv că nu au experienţă. Cei mai mulţi trăiesc frustrări sau părăsesc ţara. Este păcat că firmele care se respectă nu merg în universităţi să recruteze cei mai buni studenţi din an", a aspus Alexandru.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi oraganizaţiile viitorului?

Cred într-o lume a oamenilor cu adevărat buni, bine pregătiţi, polivalenţi. Adică a profesioniştilor, a oamenilor loiali, care să-şi facă bine meseria şi pe care să te poţi baza. Cred că succesul într-o companie este asigurat de echipa cu care lucrezi. Singur nu poţi cuceri lumea. Problema noastă, a românilor este că ne e teamă unii de ceilalţi. Sitemul communist ne-a îndobitocit, să minţim, să fim duplicitari.

Ce planuri de viitor aveţi?

Îmi doresc să fie cel mai bun pe domeniul meu şi să reuşesc să schimb mentalităţile oamenilor. Nu le doresc românilor să aibă o muncă silnică, ci o muncă zilnică. Sila nu face deloc bine la locul de muncă. Cred despre mine că sunt în creştere, îmi aşez succesul în etape. Îmi doresc să lucrez până la 50 de ani şi după aceea să lucreze numele meu pentru mine. Familia mea îmi dă echilibrul necesar pentru a reuşi.

Ce-i place:

„Mă interesează tot ce ţine de misterul omului. Sunt pasionat de lectură, de şah şi îmi place să joc fotbal, dar, din păcate, pentru că nu prea am timp, acest lucru se întâmplă foarte rar", spune Alexandru.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place minciuna, nu-mi plac oamenii falşi, ipocriţi, duplicitari, care joacă la două trei capete. De obicei, îmi dau seama şi stau departe de ei, dar mi se întâmplă şi să mă înşel", declară Alexandru Elecheş.

Profil

Data nasterii: 16 ianuarie, 1974, Braşov

Studii: Master în Psihologia şi Sociologia Negocierii, Sibiu

Familie: căsătorit, o fetiţă de trei ani

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite