Braşov: Alexandru Badea, cel mai longeviv jucător de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul a trecut la cârma echipei de Liga a a patra, CFR Braşov, după ce, timp de 24 de ani, a activat aici ca portar.

Alexandru Badea a fost atras de fotbal şi a început să practice acest sport încă din adolescenţă. A debutat la echipa Steaua Tineret Speranţe, după care a trecut la echipa CFR Braşov, care aparţinea, ca şi acum, Regionalei CFR Braşov.

Când am terminat liceul, în 1984, m-am angajat la Depoul CFR Braşov şi atunci m-am dus şi la echipa lor de fotbal. Am jucat pe post de portar, fiindcă mi-a plăcut cel mai mult. Ca portar, ai o răspundere mult mai mare şi, când comiţi o eroare, la tine se vede cel mai bine greşeala. Desigur, am luat şi eu multe goluri şi atunci s-au supărat colegii pe mine, dar efectiv mi-a scăpat mingea printre degete", spune Alexandru Badea.

A jucat până la 43 de ani

Sportivul a jucat la echipa CFR Braşov până la vârsta de 43 de ani. Bărbatul ar mai fi continuat să joace, dacă o hernie de disc nu l-ar fi obligat să părăsească terenul de fotbal. „Mi-a părut foarte rău că a trebuit să renunţ. Parcă s-a rupt ceva din mine fiindcă am investit tot sufletul în echipa asta. Trecerea la conducerea ei a fost grea, fiindcă de-abia atunci mi-am dat seama ce înseamnă o echipă. Dacă pe vremea când jucam, nu aveam griji, acum trebuie să mă gândesc dacă am bani să plătesc arbitrul la următorul meci", spune Alexandru Badea.

Nu au susţinere financiară

Singura echipă de fotbal care aparţine unei intreprinderi este aproape de un colaps financiar. Toţi jucătorii, dar şi oficialii echipei, activează voluntar, fiindcă nimeni nu îşi permite să îi plătească.

Regionala CFR nu ne-a dat niciun ban. Avem noroc cu Sindicatul Mecanicilor şi Reparatorilor de Locomotive, care ne mai susţine echipa, dar nu ştiu până când. Nu am găsit nici sponsori, fiindcă nimeni nu vrea să investească în noi. Eu, dacă nu plătesc arbitrul cu cinci milioane pentru un meci, nu pot să joc. Mai grav este că astfel de situaţii au loc din două în două săptămâni. În plus, din cauza lipsei banilor, am pierdut şi foarte mulţi jucători. În trei ani, ne-au plecat 10-12 jucători", spune conducătorul echipei CFR Braşov.   

Nu vrea să defiinţeze echipa

Totuşi, jucătorii şi antrenorii ţin cu dinţii de ea. „Echipa asta s-a înfiinţat în 1921. Este singura echipă de intreprindere care a mai rămas şi chiar dacă mulţi vor ca ea să se desfiinţeze, eu nu mă las. Voi continua să lupt, chiar dacă asta înseamnă să trasez singur marcajul terenul, de exemplu. Sunt legat sufleteşte de această echipă", mai spus Alexandru Badea.

Întrebări şi răspunsuri:

A fost un moment în care v-aţi gândit să renunţaţi?

Da. În 2009 am trecut prin clipe foarte grele. Atunci am vrut să desfiinţăm echipa, dar nu m-a lăsat sufletul. Aş vrea să o mai ţinem pe linia de plutire cât s-o mai putea.

 Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, aţi mai juca fotbal?

Categoric. Este pasiunea mea cea mai arzătoare şi nu aş renunţa la ea pentru nimic în lume. Chiar dacă nu am avut ocazia să joc la echipe mari, pentru mine contează faptul că am putut să practic acest sport.

Ce-i place:

„Evident, îmi place sportul foarte mult. Când am timp liber, chiar dacă acesta este mai puţin, urmăresc meciurile de fotbal la televizor. De asemenea, îmi place mâncarea româneacă, îmi place muzica veche şi îmi place să fiu înconjurat de cei dragi", spune Alexandru Badea.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place nesiguranţa zilei de mâine în ceea ce priveşte echipa de fotbal, nu-mi place politica, nu-mi plac oamenii fără caracter, care una vorbesc şi alta fac, nu-mi place minciuna şi nu-mi plac oamenii făţarnici. Nu-mi plac excursiile şi călătoriile", afirmă sportivul.

Profil.

Născut. 20 septembrie 1965, Braşov

Studii. Medii

Familie. Divorţat, doi copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite