Alexandra Maria Popa vrea să devină campioană naţională la patinaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Popa adoră să patineze, Foto: Bogdan Crăciun
Alexandra Popa adoră să patineze, Foto: Bogdan Crăciun

Fetiţa de nouă ani este îndrăgostită de patinaj şi nu îşi doreşte decât să câştige cât mai multe medalii naţionale şi internaţionale.

În urmă cu doi ani, Alexandra nu se gândea că va ajunge să facă patinaj de performanţă. Îşi dorea să devină o mare balerină, însă părinţii ei şi-au dorit pentru ea să facă sport. După câteva dicuţii au ajuns la un consens. „Tata a făcut patinaj de viteză şi eu am îmbinat baletul cu patinajul. Aşa am ajuns la patinaj artistic, care îmi place acum mai mult decât baletul. Am o colegă care face balet şi am impresia că ceea ce face ea e mai greu decât ce fac eu", povesteşte mica patinatoare.

Se antrenează zilnic pe gheaţă

Alexandra a lăsat deja păpuşile şi jucăriile deoparte pentru că, între antrenamentul zilnic şi şcoală, nu îi mai rămâne timp decât pentru făcutul temelor. „Sunt legitimată la CSS şi mă antrenez zilnic cu profesoara Olga Nagy. Sâmbăta şi duminica merg cu părinţii în Poiană, iar pe timpul verii merg în sala Liceului Sportiv. Mi-am făcut propriul program pe «Lacul Lebedelor», de Ceaikovski, dar profesoara va decide când voi merge la concursuri", mai povesteşte fata.

Marea speranţă a ei este că va putea participa cu programul pe care şi l-a creat la Cupa României, care va avea loc în luna martie. Pentru asta se antrenează zilnic cel puţin o oră şi jumătate. „Mă simt bine pe gheaţă. Îmi place din ce în ce mai mult şi pentru că am început să nu mai obosesc aşa de mult până la sfârşitul antrenamentului", recunoaşte patinatoarea. Alexandra recunoaşte că nu este uşoară viaţa de patinator. „Dacă îţi place, treci peste orice şi e frumos", spune fata care este îndrăgostită de patinajul artistic.

Braşov

A făcut şi dans sportiv

Înainte de a se apuca de patinaj, Alexandra a făcut şi dans sportiv timp de un an, lucru care a ajutat-o foarte mult în executarea mişcărilor pe gheaţă. „M-a ajutat la ritmicitate şi la urechea muzicală", recunoaşte sportiva.

Ca orice patinator, şi Alexandra are mişcări care îi plac foarte mult şi altele pe care nu le face decât de nevoie. „Este greu să faci toate mişcările. Mişcarea mea preferată este cumpăna şi spirala de cumpănă, dar nu mă prea încântă săritura Ridberger. E grea şi nu îmi prea reuşeşte", recunoaşte micuţa.

Chiar dacă are numai nouă ani, vârstă la care majoritatea fetiţelor vor să ajungă doctoriţe, Alexandra ştie şi specializarea pe care vrea o urmeze. „Am vrut să mă fac doctoriţă, dar acum vreau să mă fac medic stomatolog. Nu ştiu să zic de ce, dar am fost în cabinet la mama unei colege şi mi-a plăcut foarte mult. Vreau să fac şi eu asta", spune convinsă mica patinatoare.

PROFIL

NĂSCUTĂ: 27 septembrie 2000

STUDII: elevă în clasa a III-a

FAMILIE: părinţii

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să dansez şi fac asta de fiecare dată când pot şi am timp. Îmi place, de asemenea, şi să joc baschet, mai ales că jucăm la şcoală, între colegi", mărturiseşte Alexandra

Ce nu-i place

„Nu îmi place limba română, mai ales când trebuie să fac compuneri. Prefer să fac exerciţii la matematică, decât compuneri. Nici spanacul nu îmi place şi nici legumele din ciorbă, pe care nu le mănânc", mai mărturiseşte micuţa patinatoare.

Întrebări şi răspunsuri

Îţi pare rău că nu ai făcut balet?

Nu îmi pare rău pentru că mă simt foarte bine pe gheaţă şi îmi place când îmi reuşesc săriturile. E ceva deosebit să poţi să faci acele lucruri pe gheaţă. După ce am văzut şi mişcările pe care trebuie să le faci la balet, chiar nu mai vreau aşa ceva. Mi se pare mult mai greu.

Cât de departe vrei să ajungi cu patinajul?

Vreau să câştig cât mai multe concursuri, să iau multe medalii. Poate reuşesc să particip şi la Cupa României şi dacă mă antrenez destul de mult, să merg şi la concursuri internaţionale. Doamna profesoară va hotărî când sunt destul de pregătită pentru asta.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite