Ajutor de şomaj de lux: 1.800 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La polul opus, absolvenţii de liceu sau facultate care nu şi-au găsit un loc de muncă primesc doar 300 de lei. Un braşovean, fost angajat în domeniul telecomunicaţiilor, primeşte de la stat ajutor de şomaj în valoare de 1.800 de lei.

Este cea mai mare indemnizaţie pe care trebuie să o plătească Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Braşov.

Şi asta în condiţiile în care, în luna decembrie a anului trecut, salariul mediu net era de 1.270 de lei, cu aproape 500 de lei mai mic decât „indemnizaţia de lux".

Braşoveanul norocos a lucrat în în domeniul telecomnicaţiilor şi are o vechime considerabilă în câmpul muncii.

„Cei care primesc indemnizaţii mai mari sunt persoanele care au lucrat la societăţi care au efectuat anumite plăţi premergătoare disponibilizării, sume care s-au luat în calcul şi la şomaj", a declarat Cristina Trifan, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Braşov.

Indemnizaţie minimă pentru absolvenţi

La polul opus se situează tinerii absolvenţi de liceu sau facultate care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă şi care beneficiază de ajutoarele cele mai mici, de doar 300 de lei.

Conform legii, indemnizaţia de şomaj se calculează la 75% din salariul minim pe economie, adică 600 de lei, la care se adaugă un procent între 3 şi 10% la media ultimelor 12 salarii, în funcţie de stagiul de cotizare al fiecărei persoane.

Maximul de 10% este primit numai de către persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de 20 de ani.

Cine beneficiază de indemnizaţie?

Sunt considerate şomere şi pot beneficia de indemnizaţie de şomaj doar acele persoane care nu au un loc de muncă, cele care sunt apte de muncă din punct de vedere medical, care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, care sunt înregistrate la AJOFM Braşov şi care sunt disponibile să înceapă lucrul dacă li s-ar oferi un loc de muncă.

Totalul braşovenilor care beneficiau de indemnizaţie de şomaj la sfârşitul lunii ianuarie a fost de 13.599, dintre care 6.227 erau femei. Media indemnizaţiei de şomaj plătită la nivelul judeţului nostru este de 540 de lei. 

Număr record de absolvenţi şomeri

În luna decembrie 2009, la Braşovul existau aproape 2.000 de absolvenţi înregistraţi în bazele AJOFM. Acest lucru ne-a situat în topul primelor cinci oraşe care au cei mai mulţi absolvenţi şomeri. Din cei 1.952 de absolvenţi şomeri, un număr de 1.102 sunt femei.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite