Braşov: Afacerile de la CFR, tot mai încâlcite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Desfiinţarea regionalei de Marfă, ce va fi urmată de cele de Călători şi Infrastructură, lasă averea feroviară pradă samsarilor imobiliari. „Băieţii deştepţi"  vor să pună mâna pe sediul Regionalei, de lângă Modarom, făcând un schimb de imobile care aparţin tot ... CFR!

Afacerile „băieţilor" deştepţi sunt încurcate, însă, de Electrica Transilvania Sud,  care a pus sechestru pe unul dintre imobilele pe care afaceriştii doreau să-l dea la schimb pentru sediul Regionalei de pe Republicii.

Astfel, în mai 2009, neîncasând contravaloarea curentului electric furnizat, Electrica a declanşat procedura de executare silită a imobilului deţinut de Regionala Braşov, din str. Iuliu Maniu nr.45 A, Corp B (este vorba de zona Ceasu' Rău), pentru o datorie financiară de circa 200.000.000 lei. Acţiunea de executare se derulează prin biroul executorului Judecătoresc Manolache Marcel Iulian, din Braşov. 

Pe de altă parte, specialiştii consultaţi de „Adevărul de seară" au confirmat că evaluarea imobilului s-a realizat printr-un studiu de expertizare subevaluat, atribuind o valoare de 106 euro/mp, cu mult mai mică decât valoarea reală de cel puţin 700 euro, având în vedere zona ultracentrală.

Oameni vechi , afaceri noi

 La prima şedinţă de vânzare din data de 23.11.2009 s-a licitat la valoarea de 16 milioane lei dar nu s-a prezentat nici un solicitant, procedurile stipulând că, în termen de 30 de zile se reia licitaţia, iar valoarea obiectivului se poate diminua cu 25%. În situaţia în care iar nu se prezenta un solicitant, potenţial cumpărător, preţul este diminuat cu 50%.

 În 6 mai 2010 are loc a treia licitaţie (dupe ce nici la a doua licitaţie nu s-a prezentat nimeni), valoarea ajungând la 12 milioane lei , acoperind deja doar o mică parte din datoria către Electrica).

Interesant este că, la această dată, apare în scenă Virgil Leancu - fost preşedinte al CNCF CFR SA şi fost director general al Regionalei Braşov, care ar fi venit „la pachet" cu un partener din Olanda. Cert este că adjudecarea imobilului şi a terenului limitrof în care funcţioneaza o parcare auto nu a fost încă realizată

Pe de altă parte, după cum am prezentat în ediţie de ieri, Neculae Stinghe, prin compania STS Trading, a depus la Ministerul Transporturilor o solicitare de schimb imobiliar cu CNCF CFR SA, având ca obiect cedarea sediului ultracentral al Regionalei contra unui „imobil nou şi modern de 3.000 mp cu parcare proprie în str. Gheorghe Lazar din Braşov".

Culmea coincidenţei

La adresa indicată de Neculae Stinghe în str. Gheorghe Lazar (practic e vorba de acceaşi locaţie cu str. Iuliu Maniu nr.45, fiind vorba de o curte cu mai multe imobile) şi de altfel în toată zona limitrofă există practic un singur imobil ce corespunde descrierii (nou, modern, 3.000 mp şi parcare proprie). Adică exact imobilul executat de Electrica.

Deocamdată, secretarul general al Ministerului Transporturilor, Gheorghe Dobre, încă nu s-a pronunţat în privinţa cedării clădirii Regionalei Braşov către firma STS Trading, dar Direcţia Patrimoniu din cadrul CFR SA a cerut Regionalei o estimare a costurilor de mutare şi reinstalare a echipamentelor. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite