Adopţiile internaţionale, salvarea copiilor orfani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Catharsis strânge semnături pentru pentru a fi redeschise adopţiile internaţionale. Iniţiatorii proiectului spun că procedurile sunt mult mai simple şi mai rapide şi că micuţii au mai multe şanse de dezvoltare.

Voluntarii Asociaţiei Catharsis au lansat astăzi acţinea de strângere a 100.000 de semnături pentru trecerea în Parlament a Legii Adopţiilor Internaţionale. Iniţiatoarea proiectului, Azota Popescu, spune că în contextul actual, foarte mulţi copii abandonaţi sunt uitaţi în centrele de plasament, pentru că nu există cereri de adopţii, în timp ce străinii şi-ar dori cu ardoare să ne crească copiii. 

Sunt peste 40.000 de copii abandonaţi în România, pentru că nimeni nu-i cere în adopţie naţională din cauza vârstei, a etniei şi din cauza unor afecţiuni. În plus, copiii din foarte multe familii de asistenţi maternali au fost duşi în mod abuziv, din nou, în centrele de plasament. Aceştia se confruntă cu cel de-al doilea abandon. Acest lucru înseamnă distrugere psihică şi abuz emoţional asupra copilului", a spus Azota Popescu, preşedintele Asociaţiei Chatarsis, iniţiatoarea petiţiei.

În timp ce legislaţia din România nu permite adopţiile internaţionale, numărul străinilor dornici să adopte copii români este în creştere. Cei mai mulţi dintre ei sunt români stabiliţi în străinătate. Doar în România sunt 2.700 de familii care vor să adopte un copil.

De-o viaţă în centrul de plasamanet

Virel Faur locuieşte şi la vârsta de 22 de ani într-un centru de plasament. Tânărul a fost abandonat la naştere şi de atunci a trecut prin mai multe centre de plasament. Bebeluş fiind, Viorel a crescut până la şapte ani într-un centru din Sibiu, iar de la şapte ani trăieşte în Braşov.

Copiii care stau în centrele de plasament nu mai au nicio şansă. Eu simt că viitorul meu va fi foarte greu. Dacă nu mă duc la o facultate, nu pot să fac nimic. Cred că dacă nu ai pe cineva care să te susţină mental, financiar nu prea ai cum să reuşeşti. Sunt foarte mulţi copii care renunţă, numai pentru că nu au pe cineva în spate, să-i încurajeze, să le spună «eşti bun!». Eu îmi doresc să lucrez în asistenţă socială şi sper să reuşesc", a spus Viorel Faur, 22 de ani, voluntar în acţiunea de strângere de semnături.

Azota Popescu, iniţiatoarea proiectului de lege susţine că străinii ştiu că în România fenomenul adopţiilor este foarte lent şi că majoritatea îşi doresc să ofere o şansă unui copil român.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite