A brevetat un mod de legătură între părinţi şi şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A brevetat un mod de legătură între părinţi şi şcoală
A brevetat un mod de legătură între părinţi şi şcoală

Gheorghe Piţu a înregistrat la OSIM un sistem unic în ţară de transmitere a informaţiilor despre rezultatele elevilor.

Inginerul braşovean Gheorghe Piţu a creat un program de management şi analiză a calităţii procesului de învăţământ unic în România. A primit anul trecut brevetul de la Oficiul de Stat pentru Mărci şi Invenţii (OSIM) pentru sistemul pe care le l-a numit „Angel".

După cum ne-a spus Gheorghe Piţu, „prin acest program, părinţii sau tutorii pot comunica, prin e-mail, SMS sau alt tip de corespondenţă, cu profesorii, diriginţii sau directorul şcolii la care învaţă copiii lor.

Comunicarea se realizează în ambele sensuri, astfel că părinţii nu mai trebuie să se deplaseze la unitatea de învăţământ, pentru a afla situaţia şcolară a copilului lor".

Programul „Angel", pe care Piţu încearcă să-l implementeze în sistemul de învăţământ românesc, după modele vest-europene recunoscute, le oferă părinţilor informaţii concrete despre notele şi mediile şcolare ale elevului şi absenţele din programul zilnic.

De asemenea, sistemul generează şi situaţii statistice la nivel de clasă sau şcoală, privind rezultatele şcolare, curente şi anterioare, în formă grafică.

Este un instrument de lucru atât pentru părinţi, cât şi pentru cadrele didactice. Se vorbeşte foarte mult în România despre domeniul învăţământului ca fiind unul prioritar la nivel naţional, dar nu se face mai nimic pentru analiza elementelor calitative. Pe nimeni nu interesează cum evoluează elevii sau ce cale urmează aceştia după terminarea unui ciclu de învăţământ. De asemenea, nimeni nu verifică rezultatele profesorilor", ne-a declarat Piţu.   

„Nu se respectă legea"

Gheorghe Piţu încearcă de mai mult timp să le demonstreze autorităţilor avantajele incontestabile ale sistemului gândit de el. El spune că părinţii sunt mai deschişi la acest element de noutate decât mulţi dintre cei care gestionează sistemul de învăţământ din România.

„Avem circa trei milioane de români care lucrează în străinătate, iar mulţi dintre ei sunt părinţi ai unor elevi. Sunt convins că ar vrea să ştie ce note iau copiii lor. În state precum Franţa, Spania sau Germania, părinţii sunt informaţi, la sfârşitul fiecărui semestru, în scris, despre evoluţia elevului. La noi, avem o lege, dar nu se aplică", a precizat Piţu.   

Inventatorul este cu atât mai dezamăgit de rigiditatea autorităţilor, cu cât scuza lipsei fondurilor necesare implementării sistemului nu mai poate fi invocată:

Mi s-a tot spus că nu există bani. Acum, există programe prin care se finanţează, nerambursabil, cu 100% asemenea proiecte. Autorităţile nu mai trebuie decât să scrie un proiect, dar deocamdată nici măcar atât nu vor să facă".

 Ce-i place

„Îmi plac oamenii direcţi, care îşi asumă riscuri, care cred în ceea ce susţin şi susţin ceea ce cred. Tinerii din ziua de astăzi sunt mult mai direcţi, vorbesc de multe ori fără menajamente. Cred că dezvoltările sociale şi vip-urile actuale au generat această tendinţă".  

Ce nu-i place

„Detest duplicitatea şi ipocrizia, precum şi lipsa de sinceritate şi tot ceea ce implică acestea. Din păcate, în ultima perioadă am întâlnit foarte mulţi oameni în România care dau dovadă de asemenea defecte", ne-a spus inginerul Gheorghe Piţu.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi fost pus în situaţia să nu puteţi afla informaţiile despre notele vreunui elev?

Din păcate, a existat o asemenea situaţie, în care am fost nevoit să fac somaţie pentru a obţine accesul la situaţia şcolară a unui elev. Şi acum ne confruntăm destul de des cu şicane la nivelul anumitor indivizi.

Cât de costisitor este un asemenea sistem pentru beneficiar?

Un părinte care vrea să primească informaţii despre situaţie şcolară a copilului trebuie să plătească între opt şi 25 de lei. Tarifele sunt stabilite în funcţie de cele 16 pachete de informaţii pe care le solicită clientul.

Profil

Născut: 26 aprilie 1957, Braşov

Studii: Facultatea de Mecanică

Familie: divorţat, doi copii.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite