Braşov:PORTRET/ David Roman - Pictura dă sens vieţii sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul vrea să transforme pasiunea pentru pictură în meserie
Tânărul vrea să transforme pasiunea pentru pictură în meserie

Pasiunea pentru artă o are de mic copil, iar acum vrea să-şi creeze o carieră din artă. Pentru David Roman pictura a devenit o pasiune de care acum nu se mai poate despărţi şi vrea să o transforme din ideal în meserie.

Adolescentul ne-a mărturisit că a început, ca orice copil, cu nişte desene, dar totuşi, reprezentările sale grafice aveau ceva deosebit faţă de ale celorlalţi copii şi nu erau doar nişte simple mâzgăleli.

Toată lumea îmi spunea că desenez frumos şi ar fi cazul să urmez acest drum. Visul meu pe atunci era arhitectura şi nu mă gândeam la o carieră în artele plastice", s-a destăinuit David. Totuşi, în clasa a VI-a, s-a hotărât să participe la un concurs de desene organizat de un hypermarket braşovean, la care au participat peste 9.000 de elevi, şi a reuşit să obţină locul II.

Acest lucru m-a motivat foarte mult, astfel că am decis să mă înscriu la cursurile Şcolii Populare de Arte. Aici, l-am întâlnit pe domnul profesor Andrei Dimeny, care mi-a fost ca un mentor şi prin felul său de a-mi preda, m-a încurajat şi m-a determinat să urmez acest drum, chiar dacă acum sunt elev la Colegiul Naţional Andrei Şaguna", a spus tânărul artist.  

Libertatea de exprimare, esenţială

Artistul ne-a mărturisit că lucrul care a contat cel mai mult în dezvoltarea acestei pasiuni a fost faptul că profesorul său l-a lăsat să se exprime liber în crearea operelor de artă şi nu l-a cenzurat în niciun fel.

„Domnul profesor a reuşit să-mi trezească o curiozitate foarte mare pentru artă. Niciodată nu m-am simţit obligat să desenez, când mergeam la cursuri. Cred că libertatea de exprimare este esenţială în artă. Nu se compară o operă pe care o faci din voinţă proprie, cu una care ţi se impune cum să o faci, fiindcă aşa ţi se îngrădeşte talentul. Astfel, chiar dacă am ales să merg la «Şaguna», după ce am absolvit cursurile Şcolii Populare de Arte, m-am decis să merg mai departe la o facultate de arte plastice", a explicat David.

Şi arta e bănoasă

Tânărul susţine că se poate trăi şi din artă, dar esenţial este că trebuie să fii foarte bun în acest domeniu. „Dacă eşti pregătit, ţi se iveşte ocazia să poţi obţine şi bani, mai ales în domenii precum publicitatea sau marketing-ul.

Eu zic că se poate câştiga şi din artă, dar de altfel, este destul de costisitor să o poţi practica, mai ales dacă nu ai un venit", a explicat băiatul.

El intenţionează acum să se perfecţioneze şi să meargă la Facultatea de Arte din Anglia. Pentru a fi sigur că reuşeşte a făcut şi un an de sculptură. „În această ramură a arterlor plastice te confrunţi cu o dimensiune mai complexă şi reuşeşti să înţelegi mult mai bine ce ai de făcut, mai ales când vine vorba de portrete. Când faci o operă de artă, practic o interpretezi şi înainte de toate trebuie s-o înţelegi, să ai totul sub control. Dacă nu eşti bine pregătit, nu ai cum să reuşeşti. E ca şi cum ai citi doar trei pagini dintr-o carte şi apoi ai vrea să-i faci comentariul la toată", a precizat David.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce îţi place cel mai mult să pictezi?

Cel mai mult îmi place să pictez murale şi portrete. În ceea ce priveşte portretele este un lucru deosebit în sensul că, făcând o astfel de pictură, creezi iluzia unei persoane, dar şi a caracterului ei. Relizarea sa este destul de dificilă, nu poţi spune că doar copiezi o imagine, ci trebuie să creezi o iluzie credibilă.

Care este capodopera la care ţii cel mai mult?

Dintre toate lucrările, pe care le-am făcut până acum cel mai mult îmi place pictura pe care am realizat-o în sala de clasă de unde emite postul de radio al liceului. Acea cămăruţă avea doar nişte pereţi albi, iar, acum, totul a prins viaţa. Am încercat să înfrumuseţez încăperea şi am pictat viziunea mea despre muzică.

Ce contează pentru ca o operă să fie reuşită?

Profesorul meu nu m-a direcţionat niciodată spre un anumit stil de pictură şi cred că asta este esenţialul reuşitei. După cum am mai spus, în artă, libertatea de exprimare este foarte importantă. Trebuie să ajungi la un nivel de cunoaştere astfel încât să-ţi descoperi personalitatea în starea ei pură.

Ce-i place:

„Mă pasionează foarte mult biologia, dar şi filosofia. Aceasta din urmă este o materie care îţi pune la punct logica, dar cred că este şi o parte esenţială a culturii. De asemenea, sunt pasionat de schi şi abia aştept să ningă", s-a destăinuit David.

Ce nu-i place:

„Cel mai mult mă deranjează gălăgia, fiindcă pentru a reliza o pictură este nevoie de linişte. Totodată, încerc să mă feresc de acele persoane, care consideră că ştiu totul, dar de fapt sunt insuficient pregătite. Nu ai cum să cunoşti totul, iar dacă susţii asemenea lucruri, ca valoare morală pici rău de tot"", consideră tânărul.

Profil

NĂSCUT: 1 februarie 1991, Braşov

STUDII: Colegiul Naţional „Andrei Şaguna" Braşov

FAMILIE: părinţii, şase fraţi şi două surori

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite