Braşov: Bolnavii de hepatită solicită includerea în programe de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a organizat la Braşov prima întâlnire a membrilor asociaţiei pentru strângerea de semnături necesare trimiterii unei petiţii la Ministerul Sănătăţii în vederea includerii bolnavilor de hepatită B şi C în programe de sănătate.

Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România susţin că sunt constant ignoraţi de către Ministerul Sănătăţii. Ei solicită un program naţional pe hepatită, pentru că în prezent, nu există decât tratamente virale gratuite, care ajung la pacienţi după doi, trei ani, timp în care, starea acestora se agravează ajungând în situaţii critice. „Temerea noastră este că statul nu vrea să ştie câţi bolnavi de hepatită sunt în ţară. Vrem program de screening, analize fără bani şi un registru unic de hepatită pentru a şti câţi pacienţi sunt şi cât se cheltuieşte pentru fiecare pacient, fiindcă statul nu deţine aceste informaţii “, a precizat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei.

Petiţie online

Întâlnirea de la Braşov a avut drept obiect strângerea de semnături pentru o petiţie în care se solicită progamul de sănătate, programul de screening şi registrul pacienţilor, o campanie în acest sens fiind deja începută pe site-ul petitiionline.ro. „Vom mobiliza pacienţii din întreaga ţară. Ne-am propus să strângem o sută de mii de semnături şi sperăm să schimbăm ceva, pentru că tot mai puţini pacienţi ajung la tratamentul antiviral, iar listele cu numărul de pacienţi se îngroaşă de la o zi la alta. Asta pentru că la nivel naţional, tot mai puţine dosare sunt aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru veşnica problemă că nu sunt bani”, a explicat preşedintele asociaţiei.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite