Bolid de Formula 1, creat de studenţii braşoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monopostul proiectat de tinerii ingineri este evaluat la suma de 70.000 de euro. O mână de ingineri şi studenţi participă în această vară la competiţia FormulaStudent, din Marea Britanie. Tinerii vor să demonstreze că România are ingineri străluciţi.

Studenţi şi absolvenţi ai Facultăţii de Inginerie din Braşov, tinerii participă pentru a doua oară la competiţie. Ei trebuie să demonstreze că pot crea o masină de curse, iar la concurs se vor verifica soluţiile constructive găsite de ei.

Practic, echipa din Braşov este prima care a creat vreodată un bolid de Formula 1, dar şi prima care participă la competiţia internaţională. „Echipa a pornit de la trei oameni, la care s-au adăugat pe parcurs alţi membri. Monopostul de anul trecut a fost construit de 11 studenţi. Anul acesta avem o echipă mai numeroasă.  A fost aproape imposibil să realizăm monopostul. Toate piesele se cumpără din alte ţări, iar să găseşti susţinere printre oamenii care nu cunosc fenomenul este greu. Toata lumea din exterior consideră ca noi construim un kart. Nu se înţelege că totul este organizat după un regulament strict, derivat din Formula1 şi jurizat de oameni mari din Formula1, cum ar fi  Ross Brawn", a spus Ciprian Păltinişanu, liderul echipei. La prima încercare, braşovenii au luat locul 78, devansând alte 52 de echipe din totalul de 130.

image

Sacrificii pentru un vis

BlueSteamline, căci aşa se numeşte echipa ce va ajunge la Silverstone, a definitivat deja proiectul pentru monopostul din 2010. Acum, tinerii aleargă după piese în toată Europa, pentru a crea bolidul.

„Motorul pentru noul monopost l-am achiziţionat din Ungaria. Monopostul are un saşiu tubular din oţel aliat, o caroserie dintr-un sandwich de fibră de carbon, kevlar şi fibră de sticlă, un motor de Honda CBR600RR, modificat conform regulamentului, şi suspensie specială, folosită doar la curse", mai spune Ciprian. Pentru a realiza monopostul tinerii au sacrificat timp şi bani din propriul buzunar, dar au alergat şi după sponsori, care au fost consideraţi co-autori în proiect.

„Dacă ar fi un job poate că nu l-am mai face cu atâta plăcere. Noi mergem la şcoală să ne luam examenele, fără a avea vreun tratament preferenţial. În restul timpului fie alergăm după sponsori, fie după furnizori", a încheiat liderul. Echipa a evaluat preţul întregului proiect la suma de 70.000 de euro.

Ce este Formula Student?

Competiţia a avut loc, pentru prima oară, în Statele Unite ale Americii, la sfârsitul anilor '80. Fiind organizată de Asociaţia Internaţionala a Inginerilor, Formula Student este una din principalele surse de formare şi recrutare a inginerilor pe plan mondial. În acest fel, Formula Student este un prim pas pentru orice student ce doreşte să se afirme la un nivel cât mai înalt.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite