Braşov: Bloggerii din Braşov au înmormântat CET-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania iniţiată de bloggerii braşoveni cu scopul de a bloca subvenționarea CET Brașov din bugetul local și a elimina clauza abuzivă a debranșării cu plată ia amploare. Aceştia au regizat un filmuleţ cu coşmarul creat de furnizor şi care va face înconjurul lumii pe internet. Vedeţi mai multe imagini de la turnarea filmului aici. Mai citiţi şi: AGA a aprobat ştergerea penalităţilor restanţierilor CET Scad

Bloggerii care au iniţiat campania „Există viaţă fără CET” nu s-au oprit doar la a posta mesaje pe internet şi a discuta doar între ei, şi au decis să treacă la lucruri mai concrete, pentru ca autorităţile locale să ia atitudine. Aceştia au mers, sâmbătă, pe câmpul de lângă CET, unde au făcut un filmuleţ, care va fi postat pe toate blogurile, dar şi pe youtube pentru a accentua mesajul campaniei, iar situaţia să fie cunoscută de cât mai multe persoane. „Există viaţă fără CET” a fost iniţiată de către bloggeri la începutul lunii cu scopul de a sensibilza autorităţile să elimine clauza taxării abuzive pentru debranşarea de la sistemul centralizat, dar mai ales pentru a  elimina acordarea de subvenţii pentru furnizorii de energie termică în sistem centralizat. La filmările de sâmbătă, aceştia au simulat o înmormântare. În mod ironic, ei au ales drept cadru fântâna artezienă din faţa CET, pe zidul căreia era pictată o cruce, iar pe una dintre fotografii au postat mesajul „Aici odihneşte familia CET: Agentu’ Termic şi Apa Caldă. Să le fie ţărâna uşoară!”.

Discriminare prin subvenţie

Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că atât Guvernul şi Consiliul Local preferă să subvenţioneze în continuare acest sistem păgubos. Anul acesta, CET a primit 26 de milioane de lei de la Consiliul Local, pentru a acoperi diferenţa dintre preţul de producţie al gigacaloriei, 420 de lei, şi preţul aprobat de ANRE pentru consumatori, care este de 360 de lei. De asemenea, Guvernul a alocat subvenţie pentru combustibil în cuantum de 10 milioane de lei. Aceşti bani sunt practic luaţi din buzunarul tuturor cetăţenilor, indiferent dacă beneficiază sau nu de serviciile furnizorului. Oficialii CET şi autorităţile locale sunt însă, impasibile la această discriminare. „Subvenţia este dată conform legii şi toate CET-urile o primesc. Aceasta este legislaţia şi ne supunem prevederilor ei”, a precizat directorul CET Florin Cuţitei.

„Promoţii” în lanţ la CET Braşov

CET a primit de curând de la Guvern un ajutor financiar în cuantum de 56 de milioane de lei, iar brusc, după ultima rundă de negocieri, şi furnizorul de gaz a luat decizia să renunţe la penalităţi şi să se mulţumească pentru început cu 85% din debitul, pe care îl are centrala, restul de bani urmând să-i primească în primăvară. După atâtea favoruri şi CET a decis să dea drumul unei „promoţii”. Astfel, rău-platnicii care îşi achită datoria până la finele anului, nu vor mai plăti şi penalităţile.
Foto: viatafaracet.wordpress.com

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite