Braşov: Ruxandra Nazare animează viaţa culurală a Bibliotecii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 12 ani, femeia lucrează la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”. Este cea care animează mediul cultural braşovean prin diversele expoziţii şi conferinţe publice.

Profil
NĂSCUTĂ:
26 decembrie 1971, Braşov
FAMILIE: căsătorită
STUDII: Facultatea de Istorie, Bucureşti
FUNCŢIE: bibliotecar

Copil melancolic, Ruxandrei îi plăcea să se joace mai mult singură.„Am fost o fire introvertită şi preferam să stau mai mult singură, însă cărţile mi-au deschis noi orizonturi”, spune bibliotecara.
După ce a învăţat să citească, Ruxandra Nazare şi-a descoperit pasiunea pentru cărţi. „Din clasa a II-a am descoperit cărţile, iar din clasa a IV-a şi a V-a m-am îndrăgostit de istorie. Citeam foarte mult pe vremea aceea. Răsfoiam diverse cărţi de basme şi poveşti. Atunci când citeşti descoperi un domeniu de interes permanent. Cu cât citeşti mai mult, cu atât îţi doreşti să cunoşti mai multe”, mărturiseşte femeia. 

Mama i-a influenţat cariera
Vă întrebaţi de unde provine dragostea pentru lectură? „Mama mea era profesoară de limba română şi cred că ea a avut un rol important în înclinaţia mea spre cărţile de diverse tipuri. Ea mi-a recomandat cărţi care să mă formeze cât mai bine din punct de vedere literar. Spre istorie m-am îndreptat poate şi datorită primei cărţi pe care mi-a recoamndat-o mama, «Legendele Olimpului», de Alexandru Mitru care mi-a fixat baza teoretică”, mărturiseşte Ruxandra Nazare.

Deschisă spre profilul uman
În 1986 s-a înscris la liceul cu profil uman, Colegiul Naţional „Unirea”, la secţia filologie-istorie. Aici a participat la olimpiade care au motivat-o tot mai mult: „În 1988 am ajuns până la Olimpiada Naţională de Istorie care s-a ţinut la Buzău. Am participat şi la diverse concursuri organizate sub egida UTC-ului (Uniunea Tineretului Comunist), grup în care erai obligat să intri. La unul dintre concursuri am reuşit să obţinut premiul cu o lucrare despre istoria Braşovului”, îşi aminteşte Ruxandra.

Când a sosit vremea să se înscrie la o facultate, Ruxandra şi-a ales Facultatea de Istorie. „Experienţa universităţii bucureştene a fost deosebită. Am învăţat aici să fim dinamici, deschişi, să ne cultivăm curiozitatea şi, mai ales, să cercetăm”, spune bibliotecara. În 1995 a absolvit facultatea, dar şi-a continuat studiile obţinând în 2005 şi doctoratul.

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”
Pentru că nu îşi dorea să lucreze în învăţământ, căci se ferea de rutină, s-a angajat ca bibliotecară. A lucrat totuşi ca suplinitor doar un an, la Facultatea de Istorie din Iaşi, dar din 1997 este nelipsită din Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”.

Toată lumea o recunoaşte pe Ruxandra datorită expoziţiilor şi diverselor conferinţe publice pe care le-a organizat. „Am organizat expoziţia scriitoarei locale Maria Baiulescu, standul de carte al bibliotecii la Târgul «Slow Food».  Din 1998 am iniţiat o serie de conferinţe la care i-a avut ca invitaţi pe istoricul literar Paul Cornea şi pe artistul plastic Angela Tomazelli”, declară femeia. Toate evenimentele pe care le organizează au scopul de a oferi publicului braşovean ocazia de a dialoga cu diverse personalităţi culturale, animând mediul cultural braşovean. Pe viitor, femeia doreşte să ofere braşovenilor o expoziţie dedicată lui Don Quijote care să cuprindă cărţi şi filme despre aventurile acestuia.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cartea sau autorul pe care le-aţi reciti?
R.N.
Romancierul Gunter Gross are cărţi cu perspective inedite. Se spune că el a renovat tehnica romanului european şi eu îi apreciez lucrările şi stilul foarte mult.
Care sunt satisfacţiile pe care lumea bibliotecii vi le oferă?
R.N.
Cartea este, în primul rând, o satisfacţie. Fie ea veche, nouă, actuală sau frumoasă, citind-o ai parte de o plăcere deosebită. Biblioteca este o instituţie care comunică, este deschisă cititorilor. Biblioteca este un mediu care te provoacă permanent. 

Ce-i place
„Îmi plac operele Florinei Ilis, care prin sensibilitate redă. în cartea intitulată «Cruciada copiilor». foarte bine societatea românească”, susţine femeia.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac reptilele, în special şerpii. Fiind încolăciţi, şerpii îmi dau senzaţia de duşman de care nu te poţi apropia. În întâlnirea cu ei trebuie să stai cât mai departe”, declară Ruxandra Nazare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite