Berty şi Bandit, doi husky în rol de „salvatori montani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi husky înfruntă zi de zi înălţimile în acţiuni de căutare şi recuperare a turiştilor rătăciţi. Berty şi Bandit, tată şi fiu, „lucrează“ pe trasee montane dificile din Masivul Piatra Craiului şi străbat inclusiv zone de abrupt alpin. Muntele este pentru ei o a doua casă.

Câinii husky ai salvamontiştilor din Piatra Craiului au zilnic activităţi mai puţin obişnuite pentru un patruped. În loc să apere o curte sau o locuinţă, cei doi cutreieră munţii. Berty se pricepe la căutări, iar Bandit este însoţitor în patrulele montane. Amândoi sunt în grija salvamontistului Ciprian Lolu.

VEZI FOTOGALERIE

Povestea animalelor care i-au uimit pe turişti cu inteligenţa şi tenacitatea lor a pornit în urmă cu zece ani. La nouă luni, Berty a fost adus de stăpâna sa de atunci, Mihaela Tatu, în Piatra Craiului. Vedeta l-a donat pe Berty Serviciului Salvamont Zărneşti, prin intermediul lui Ioan Pivodă, şeful serviciului, iar de atunci a început aventura. „Berty crescuse în Bucureşti şi nu era obişnuit cu pădurea. Îi era teamă să sară peste trunchiurile de copac sau să intre pe poteci. Se speria de orice animal domestic. Încet-încet, s-a adaptat la noul mediu şi a început să-i placă să cutreiere pădurile. Când a împlinit un an, l-am luat în grija mea şi a învăţat repede să se întoarcă singur din locurile în care-l lăsam", povesteşte Ciprian Lolu.

Participă la acţiuni de salvare

La 11 ani, Berty a bătut toate vârfurile cunoscute din Carpaţii Meridionali şi are la activ mai multe de acţiuni de căutare şi recuperare a turiştilor rătăciţi pe munte. „Berty are calităţi mai rar întâlnite la semenii săi. A dat tot timpul dovadă de o rezistenţă fizică de invidiat, dar şi de foarte multă răbdare. Ştie ce are de făcut şi ne-a ajutat de multe ori să reperăm turişti rătăciţi pe traseele din zonă. Am mare încredere în el, pe timp de iarnă, pentru că simte şi evită zonele în care există pericol de avalanşă. În aprilie 2007 am coborât pe Valea Morarului pe schiuri, iar la intrare în vale Berty n-a mai vrut să vină, atenţionându-mă astfel că acolo se poate produce avalanşă. Am ocolit atunci toată zona", spune salvamontistul.

Partener de încredere, veteranul Berty a suferit şi o accidentare în munţi, care s-a suprapus unui accident mai vechi. Câinele fusese lovit la un picior de o maşină şi a trecut printr-o intervenţie chirurgicală complexă. După cinci ani, Berty a căzut de pe un perete de piatră în munte şi a suferit o tasare a coloanei. Imediat după recuperare însă, Berty nu s-a temut să urce din nou pe traseele montane.

Pe urmele tatălui

Câinii husky sunt rezistenţi şi au foarte multă răbdare 

image

Bandit are doi ani şi jumătate şi este puiul lui Berty. Micuţul husky s-a născut la munte şi a călcat repede pe urmele tatălui său. „L-am păstrat pe Bandit pentru că era singurul pui pe care l-a acceptat Berty. Stătea de mic cu urechile ciulite. De aici i-am dat şi numele: Bandit. Este foarte curajos şi vrea să experimenteze tot ce e nou. Trăieşte la limită. Vrea să se caţere în copaci şi aleargă alături de caprele negre. E drept că, în ceea ce priveşte căţăratul pe munte, a învăţat mult de la Berty", explică stăpânul câinilor.Cei doi husky şi-au câştigat locuri de cinste în cadrul echipei de salvatori montani, dar şi aprecierea turiştilor pe care i-au ajutat în situaţii-limită.

"Berty ne-a ajutat de multe ori să reperăm turişti rătăciţi pe traseele din zonă. Am mare încredere în el pentru că, pe timp de iarnă, simte şi evită zonele în care există pericol de avalanşă."
Ciprian Lolu salvamontist

Străbat săptămânal zeci de kilometri

Fiecare salvamontist de la Zărneşti face ture de patrulă, de două ori pe săptămână, indiferent de anotimp. În acest fel, traseele cu flux mare de turişti sunt verificate, marcate şi refăcute. Pe timp de iarnă, zăpada este măsurată în zone diferite tot de patrulele salvamontiştilor. „Bandit mă urmează în orice tură de patrulă. Cunoaşte traseele mai bine ca mine şi nu se teme să se aventureze în zone necălcate. Măsoară zăpada cu precizie şi parcurge cu uşurinţă zeci de kilometri într-o singură zi", adaugă cu umor Ciprian Lolu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite