Braşov: Zona rezidenţială a Bartolomeului, invadată de oi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Zona rezidenţială a Bartolomeului, invadată de oi
Braşov: Zona rezidenţială a Bartolomeului, invadată de oi

Neputincioase, autorităţile pare că se gândesc să promoveze agroturismul în municipiu. În ciuda amenzilor aplicate, proprietarul unei stâne continuă să-şi pască oile chiar lângă blocuri spre nemulţumirea oamenilor, care trebuie să suporte zgomotul şi mirosurile insuportabile.

Chiar dacă autorităţile au intervenit în forţă pentru a goni o stână amplasată lângă cartierul rezidenţial „Avantgarden”, după plecare lor, lucrurile au revenit la „normal”. Cele câteva sute de oi s-au împrăştiat din nou pe tot câmpul din vecinătatea blocurilor spre nemulţumirea locuitorilor, care trebuie să îndure gălăgia şi mirosurile grele.
În „ajutor”, le-au sărit şi câteva vaci, astfel că zona pare acum desprinsă dintr-un peisaj rustic.
Oamenii care trec prin zonă au toate motivele să creadă că sunt undeva la ţară şi nicidecum într-un oraş... turistic.

Autorităţile, neputincioase


Locuitorii din zonă au reclamat în numeroase rânduri această problemă, dar autorităţile sunt neputincioase. Flavius Bărbulescu, directorul Serviciului Public de Gestionare a Animalelor (SPGA) Braşov, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că la ora actuală, nu pot lua nicio măsură, întrucât oile pasc pe un teren privat.

Amenda nu a avut efect

Proprietarul stânei a fost sancţionat la începutul săptămânii cu 2.500 de lei în baza unei hotărâri emisă de Consiliul Local Braşov şi care stabileşte cu exactitate zonele unde pot fi păscute vacile sau oile. „Dacă stâna este amplasată pe un teren privat, noi nu putem face nimic. Acum ea este pe terenul Institului Cartofului, nu este pe domeniul public”, a explicat Bărbulescu.

Prevederi sunt, proceduri nu

Actul normativ emis de aleşii locali prevede foarte clar faptul că doar braşovenii care au domiciliul în cartierul Stupini pot creşte animale şi păsări, şi numai într-un anumit perimetru. „Se interzice creşterea şi exploatarea animalelor domestice, precum şi construirea de amenajări aferente acestor activităţi în cartierul Stupini, în zona delimitată astfel:    pârâul Ghimbăşel – I.N.C.D.C.S.Z.(Institutul Cartofului) - Calea Ferată Braşov-Ghimbav – Trupul Ştoafăr”, se precizează în hotărârea de CL”, se arată în actul normativ.

Soluţia, o hotărâre judecătoreacă


Ţinând cont că stâna se află pe terenul Institului Cartofului, singura soluţie ca saivanul să dispară este ca administratorii instituţiei să-l dea în judecată pe cioban. „Proprietarul stânei a fost amendat în repetate rânduri, dar a contestat toate sancţiunile, spunând că nu greşeşte cu nimic. Vom continua controalele şi vom aplica sancţiuni mai ales dacă oile ajung pe domeniul public”, a punctat Bărbulescu.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite