Braşov: BRD speră să acorde 300-400 de credite pentru „Prima Casă", la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: BRD speră să acorde 300-400 de credite pentru „Prima Casă", la Braşov
Braşov: BRD speră să acorde 300-400 de credite pentru „Prima Casă", la Braşov

BRD Groupe Societe Generale, filiala Braşov, speră să acorde în acest an aproximativ 300-400 de credite pentru "Prima Casă" în judeţul Braşov, în decurs de patru luni, în condiţiile în care banca are la dispoziţie 170 de milioane euro de plasat la nivel naţional.

O dată cu lansarea programului „Prima Casă", care oferă finanţarea necesară achiziţionării primei locuinţe în condiţii preferenţiale, datorită garanţiei din partea statului, la BRD Braşov se interesează de acest tip de credit circa 40-50 de persoane pe zi, potrivit lui George Cîrstoloveanu, director clientelă retail BRD Braşov.

Actele pot fi depuse de miercuri


Începând de miercuri, cei care doresc un astfel de credit pot depune documentaţia la sediul băncii BRD în vederea aprobării dosarului.

"De aproximativ o săptămână am început să luăm datele de contact ale persoanelor care s-au interesat, iar de astăzi (miercuri - n.r.) am început să îi sunăm pe cei care s-au arătat interesaţi, pentru a le solicita documentele", a declarat George Cîrstoloveanu, citat de Mediafax.


El a precizat că dobânda percepută pentru acest tip de credit este cea mai bună oferită de BRD în toată istoria sa. „La BRD dobânda se calculează după EURIBOR la trei luni plus 2,5%, deci aproximativ 3,6% dobândă, iar cu celelate costuri ar rezulta DAE de aproximativ 5,17%", a spus Cîrstoloveanu.

Condiţii pentru solicitanţi

Beneficiarii creditului sunt cetăţenii români care nu deţin în proprietate o locuinţă (individual sau în comun) şi nici nu au în derulare un credit ipotecar.

Valoarea maximă a creditului este de 57.000 de euro, perioada de creditare între 10 şi 30 de ani, iar venitul minim pentru obţinerea creditului este de 400 de euro/lună.

Beneficiarii trebuie să plătească un avans minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, dacă preţul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro şi 3.000 de euro plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi 60.000 de euro, dacă preţul acesteia este mai mare de 60.000 de euro. Pentru un credit contractat pe o perioadă între 10 şi 20 de ani, dobânda se calculează după EURIBOR la 3 luni plus 2,5%, iar pentru o perioadă cuprinsă între 21 - 30 de ani, după EURIBOR la 3 luni plus 2,75%.

Taxe şi comisioane

În ceea ce priveşte taxele şi comisioanele, nu se percepe nicio taxă pentru constituirea dosarului de credit, gestiunea lunară este de 0,1% (aplicat la sold), comisionul de gestiune anuală datorat FNGCIMM este de 0,37%/sold, fără rambursare anticipată, iar comisionul unic de analiză pentru obţinerea unei promisiuni de garantare de la FNGCIMM este de 0,15%, aplicat la valoarea promisiunii emise de bancă (aplicat în cazul construcţiilor). Ca şi garanţie, se pune ipotecă de rang I asupra locuinţei finanţate prin credit, în favoarea statului român reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, la care se adaugă un depozit colateral, constituit la BRD, reprezentând contravaloarea primelor trei rate de dobândă (maxim 530 de euro).

Beneficiarul creditului are obligaţia de a-şi face asigurare extinsă pentru toate riscurile a imobilului, cesionată în favoarea statului, încheiată cu o societate de asigurări agreată de bancă.

Actele necesare

Dosarul de credit trebuie să cuprindă: declaraţia pe proprie răspundere, autentificată, potrivit căreia solicitantul nu deţine în proprietate o locuinţă, nici individual nici în comun cu alte persoane şi că nu are în derulare un credit ipotecar, o cerere de credit completată şi semnată de către toţi participanţii cu venituri (obligatoriu inclusiv soţia/soţul solicitantului, chair dacă nu participă cu venituri), documente de identitate, documente de venit, documente referitoare la obiectul creditului şi cele de justificare a aportului propriu, precum şi raportul de evaluare a imobilului adus în garanţie, întocmit de un evaluator agreat de bancă. Astfel, la un venit de 600 de euro/lună, la un credit contractat de 45.000 de euro, rata lunară este de 258 de euro pe o periaodă de 30 de ani, iar pentru un credit maxim de 57.000 de euro, calculat la acelaşi venit pe o perioadă de 30 de ani, ajunge la o rată lunară de 323 de euro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite