Deputatul Gabriel Andronache îşi face lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii, primarii, viceprimarii şi şefii de consilii judeţene care sunt avocaţi stagiari vor obţine definitivatul fără a mai da examenul naţional, ca restul candidaţilor. Noua Lege a avocaturii a fost votată de Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Legea nr. 270/2010 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, care modifică actul normativ din 1995, instituie o sumă de facilităţi destinate exclusiv clasei politice. Astfel, potrivit unui amendament propus de deputaţii PDL Daniel Buda şi Gabriel Andronache, şi votat de Parlament, avocatul stagiar care a exercitat cel puţin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, preşedinte de consiliu judeţean sau vicepreşedinte de consiliu judeţean dobândeşte la cerere calitatea de avocat definitiv. Trebuie menţionat şi faptul că Andronache, fost viceprimar al Braşovului pe listele PNL, este jurist de profesie...

În acest fel, s-a introdus o excepţie de la prevederile legii potrivit căreia calitatea de avocat definitiv se dobândeşte numai în baza unui examen organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

„Discriminare"

Autorii şi-au motivat amendamentul prin faptul că, în cazul unor persoane cu „notorietate publică" şi pregătire juridică demonstrată în activitatea profesională anterioară, intrarea în profesie trebuie făcută „direct".

Noile prevederi legislative sunt contestate de breasla avocaţilor, etichetându-le drept „discriminatorii" şi „dăunătoare profesiei".
„Nu înţeleg raţiunea acestei modificări de lege. Creează o discriminare inacceptabilă, care pune în pericol atât profesia de avocat, cât şi respectul faţă de această profesie. Pe de altă parte, în postura de parlamentar sau de primar nu dobândeşti o «pregătire juridică», ci doar una politică", a declarat pentru „Adevărul" avocatul Gheorghiţă Mateuţ. La fel de virulent este şi avocatul Sergiu Andon, care consideră că noua lege „nu este nici în interesul corpului profesional şi, mai ales, nici în interesul justiţiabilului din România". 

„Noi sperăm să ridicăm cât mai mult standardele profesionale şi nu să le coborâm. Această prevedere dovedeşte încă o dată că legile trec prin instituţia Parlamentului ca acceleratul prin Gara Chitila şi, într-un asemenea stil «smuls», e normal ca în actele normative să se strecoare greşeli mari sau prevederi cu dedicaţie pentru anumite persoane", a precizat Sergiu Andon.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), avocatul Gheorghe Florea, a fost mai rezervat: „Nu comentez iniţiativele legislative care au conotaţii politice. Eu reprezint UNBR, o organizaţie apolitică".

Nicolicea ar fi vrut mai mult

Amendamentul înaintat de deputaţii PDL Daniel Buda şi Gabriel Andronache a fost votat de plenul Camerei fără a naşte controverse. Dezbaterile s-au concentrat, însă, pe respingerea unei propuneri susţinute de deputatul UNPR Eugen Nicolicea. Acesta dorea să extindă facilităţile pentru parlamentarii sau aleşii locali cu studii juridice, doritori să devină avocaţi. Concret, Nicolicea a pledat nu doar pentru eliminarea examenului de definitivat, ci şi a examenului de admitere în barou.

Deputaţii s-au gândit şi la funcţionarii care-i deservesc şi au stabilit că persoanele care au ocupat posturi de jurist în Parlament, Administraţia Prezidenţială, Guvern, Curtea Constituţională, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi şi Consiliul Legislativ timp de cinci ani neîntrerupţi şi au promovat examenul de primire în profesia de avocat pot dobândi calitatea de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivat. Dispoziţiile se aplică şi celor care timp de cinci ani au îndeplinit funcţii de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult.

"Această nouă lege creează o discriminare inacceptabilă, care pune în pericol atât profesia de avocat, cât şi respectul faţă de această profesie."
Gheorghiţă Mateuţ avocat

Paşii spre definitivat în avocatură

- Facultatea de Drept, patru ani la cursuri de zi, cu promovarea examenului de licenţă.

- Susţinerea şi promovarea examenului de admitere în profesia de avocat, organizat de baroul local.

- Stagiu de practică de doi ani, sub îndrumarea unui avocat maestru.

- Susţinerea şi promovarea examenului de definitivat, organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite