Braşov: Avertisment pentru „primarii şmecheri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Avertisment pentru „primarii şmecheri”
Braşov: Avertisment pentru „primarii şmecheri”

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, Nicolae Ţucunel a lansat  un avertisment la adresa „celor mai mulţi primari din judeţ”, el apreciind că „a trecut vremea primarilor şmecheri. Acum vor supravieţui doar cei ce ştiu să atragă fonduri”.

Nicolae Ţucunel s-a arătat dezamăgit de faptul că majoritatea edililor din judeţ nu vor sau nu sunt capabili să întocmească proiecte prin care să obţină fonduri europene, limitându-se să ceară ajutor de la Consiliul Judeţean sau Guvern. „Ei trebuie să se zbată să aducă afaceri în comunele şi oraşele lor, iar acest lucru nu îl pot face decât acordând facilităţi firmelor. Din păcate, mulţi dintre ei nu sunt interesaţi nici măcar de dezvoltarea reţelelor de utilităţi cu bani europeni. Dar acum se va face selecţia, iar aceştia se vor pierde”, a avertizat Nicolae Ţucunel. 

El crede că în România trebuie depăşită etapa în care afacerile făcute cu statul să fie cele mai sigure şi profitabile, deoarece actuala situaţie economică a demonstrat că asemenea mecanisme nu pot fi perpetuate.  „Administraţiile locale trebuie să se concentreze pe întocmirea şi implementarea de proiecte, altfel vor rămâne fără nici un ban”, a precizat preşedintele CCI Braşov.

Miliarde de euro nefolosite

Declaraţiile lui Nicolae Ţucunel survin în contextul în care, zilele trecute, Comisia Europeană a făcut publice nişte cifre absolut îngrijorătoare. Astfel, potrivit documentelor oficiale, România a plătit contribuţii de peste trei miliarde de euro în cei aproape trei ani de când este memebru al Uniunii Europene şi a primit doar 1,8 miliarde de euro. Aceşti bani reprezintă avansul primit de ţara noastră pentru diverse proiecte, însă, mai grav, doar o mică parte a sumei a fost până acum cheltuită. De asemenea, Bruxelles-ul a avertizat România că, din cauza birocraţiei şi a întârzierii demarării proiectelor, şi solicitările de plăţi intermediare sunt foarte mici.

De menţionat că ţara noastră şi-a asumat ca, în perioada 2007-2013, să contribuie la bugetul UE cu 10,2 miliarde de euro, având însă posibilitatea de a accesa fonduri structurale în valoare de aproape 20 de miliarde de euro. Până acum, însă, Comisia Europeană a aprobat României, de exemplu în domeniul protecţiei mediului, doar 11 proiecte, în valoare totală de aproximativ un miliard de euro. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite