Autorităţile braşovene încearcă să scape de magazinele de vise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a organizat o dezbatere publică, la care a invitat mai multe instituţii, pentru a putea îmbunătăţii hotărârea. Medici, profesori, specialişti antidrog, reprezentanţi de la protecţia consumatorului şi din cadrul BCCO, dar şi avocaţi, au venit cu idei care ar putea duce la eliminarea a consumului de etnobotanice la Braşov.

Comercianţii vând substanţe etnobotanice sub formă de detergenţi, odorizante de cameră sau îngrăşământ pentru flori, la preţuri de lux.

Hotărârea de Consiliu Local privind interzicera magazinelor care vând etnobotaice va fi votată în 26 noimbrie, la următoarea şedinţă a aleşilor locali.

Decizia edilului-şef de a înceta să mai elibereze autorizaţii pentru patronii de magazine de vise a fost luată, după ce tot mai mulţi copii şi tineri au ajuns la spital în stare foarte gravă.

Cel mai grav este că media costurilor pentru tratamentul unui singur tânăr dependent de etnobotanice este de 1.000 de lei. Cred că aceste tratamente ar trebui suportate de părinţi. Pot spune că în marea lor majoritate sunt copii de bani gata şi sunt convins că dacă îi vom pune să plătească, numărul consumatorilor va scădea", a spus Ioan Mâzgărean, managerul Spitalului de Pediatrie Braşov.

Magazine „nevinovate"

În Braşov există 15 magazine de vise, dintre care două au fost închise pentru că vindeau şi droguri ilicite, iar două şi-au suspendat activitatea pentru şase luni. Potrivit avocatului Ionel Aramă „Primăria începe lupta, dar are şanse pe termen scurt, pentru că instanţa va da câştig de cauză patronilor care s-au grăbit să conteste decizia de închidere a acestor magazine, pentru că nu au fost descoperite culpe în cazul lor." 

 Amenzi de peste trei miliarde

Fenomenul etnobotanicelor a dat bătăi de cap Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC). „Am făcut controale în 33 de magazine din Braşov şi au dat amenzi în valoare de trei miliarde şi jumătate. Patru unităţi au fost înschise, două definitv şi două pentru şase luni. Ceea ce am descoperit a fost peste puterea noastră de imaginaţie. Comercianţii vindeau prafuri etnobotanice sub formă de detergent de curăţat petele. 0,25 de grame de detergent costa 80 de lei", a spus Ionuţ Spătaru, şeful CJPC. CJPC a prezentat şi un spot în care tinerii erau sfătuiţi de cum să consume drogurile uşoare. „O să dormi şi o să vezi viaţa altfel", declară vânzătoarea.

„Consumatorii sunt de vină"

Pe de altă parte, reprezentanţii BCCO spun că lupta cu etnobotanicele este pierdută în fiecare zi, pentru că aceste substanţe sunt vândute „mascat". „Astăzi sunt îngrăşăminte de flori, mâine sare de baie, pe care scrie «a nu se consuma». Sunt produse vândute la preţuri foarte mari, sunt autorizate, dar nu-şi respectă obiectul de activitate. De aceea, când îi tragi la răspundere, comercianţii spun că nu au nicio vină, pentru că, de fapt, consumatorii nu au respectat instrucţiunile de folosire", a spus Gabriel Florescu, comisar-şef  al BOCCO Braşov.  

Primăria Braşov aşteaptă propuneri pentru completarea hotărârii, din partea instituţiilor cu competenţe, dar şi din parte comitetelor de părinţi şi a ONG-urilor. Braşovenii pot consulta hotărârea pe site-ul primăriei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite