Braşov: Autorităţile nu închid depozitele de gunoi ilegale
0
În ultima lună niciuna dintre localităţile braşovene în care mai există depozite de gunoi nu a reuşit să închidă aceste obiective, deşi acest lucru este imperios cerut de instituţiile europene. Citeşte şi: Balastierele ilegale au deviat cursurile apelor
Potrivit statisticilor oficiale ale Gărzii Naţionale de Mediu, cu cele 16 depozite încă neînchise pe teritoriul său administrativ-teritorial, Braşovul ocupă locul nouă într-un clasament al judeţelor în care există cele mai multe asemenea obiective. În urmă cu mai bine de o lună, Prefectura Braşov, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi Garda de Mediu Braşov au anunţat că vor depune toate diligenţele pentru ca aceste „bombe“ ecologice, cum le consideră instituţiile europene, să fie închise. De atunci, însă, în niciuna dintre localităţile care „găzduieşte“ asemenea depozite nu s-a întâmplat nimic semnificativ.
Edili iertaţi de amenzi
Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al APM, ne-a spus că „momentan evidenţele noastre arată că ultimele 16 depozite rurale sunt pe cale de a-şi sista activitatea. În procesele verbale de control încheiate în ultima perioadă au fost impuse condiţii referitoare la reabilitarea spaţiului de depozitare, referitoare inclusiv la însămânţarea întregii zone cu iarbă“.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Braşov, Ciprian Băncilă, ne-a declarat că au fost făcute mai multe controale pe această temă „şi am văzut că că s-au început lucrări de ecologizare a depozitelor. Noi nu considerăm închise obiectivele până nu sunt complet acoperite cu pământ şi nu începe să crească iarbă pe acea zonă. Nu am mai dat amenzi fiindcă am văzut că există bună-credinţă din partea primarilor. Aceştia se plâng de costurile mari ale lucrărilor, precum şi de costurile de transport a deşeurilor spre depozitele ecologice“.