Braşov: Armurierul din Carpaţi a făcut săbii pentru peliculele de la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Armurierul din Carpaţi a făcut săbii pentru peliculele de la Hollywood
Braşov: Armurierul din Carpaţi a făcut săbii pentru peliculele de la Hollywood

În săbii să ne tăiem sau în suliţe să ne luptăm? Viorel Nan (55 de ani) poate să-ţi facă în  atelierul său din Râşnov orice armă din epoca medievală. Filmul Cold Mountain a schimbat mersul afacerilor lui Viorel Nan. Sutele de săbii folosite în celebra peliculă au fost făcute în atelierul său din Râşnov.

Dacă ar fi trăit în Evul Mediu, când breasla armurierilor era formată din mii de meşteri, Viorel Nan ar fi bătut săbii cu ciocanul de dimineaţa până seara, pentru un amărât de galben.
Concurenţa ar fi fost acerbă, controalele de calitate foarte aspre, iar dacă o singură spadă nu ar fi fost suficient de ascuţită, meşterului Nan i s-ar fi tăiat capul.
În 2009, însă, această meserie este relaxantă, lipsită de riscuri şi mult mai profitabilă. Armurile confecţionate la turnătoria lui Nan - ARA, din Râşnov - nu mai sunt folosite în lupte, ci îşi găsesc locul în colţul vreunui living grandios sau la baza treptelor unor castele private din Germania. Proprietarii lor plătesc până la 3.000 de euro pentru un „cavaler de tablă“, iar cererea este suficient de mare.

Săbii pentru Hollywood

„Vând piese medievale de aproape 100.000 de euro pe an“, spune Viorel Nan, aruncând o privire spre panoplia din biroul lui înţesată cu săbii şi pumnale de toate dimensiunile.
Lucrează numai la comandă, dar mereu rămâne o lance şi un cuţit în plus, pe care le „plantează“ pe peretele din birou. La intrarea în atelier a aşezat armura unui cavaler medieval cu o lance la brâu, care parcă i-ar păzi toată afacerea: trei ateliere - două de mecanică fină şi o forjă.
În 2003, când scenografii peliculei „Cold Moutain” (şase nominalizări la Oscar) au bătut la poarta ARA, cerând câteva sute de săbii, Viorel Nan a fost tentat să refuze oferta. Nu mai făcuse niciodată arme şi, în plus, turnătoria lui avea suficiente comenzi. Activitatea de bază a societăţii ARA era atunci, ca şi acum, confecţionarea pieselor de metal pentru maşini industriale, agricole şi robotică.

Întreaga poveste a armurierului din Carpaţi o puteţi citi în revista „FORBES”.

Află de aici cum a pus râşnoveanul bazele acestei afaceri.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite