Braşov: Ariile protejate au fost lăsate de izbelişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Ariile protejate au fost lăsate de izbelişte
Braşov: Ariile protejate au fost lăsate de izbelişte

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, care ar fi trebuit să funcţioneze la Braşov, va fi restructurată. Agenţia nu a fucţionat decât pe hârtie. Deşi Primăria Braşov a pus un spaţiu la dispoziţia Ministerului Mediului, aceasta nu a fost ocupat nici măcar o zi.

Agenaţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) din România ar fi avut ca principală misiune administrarea ariilor protejate şi a siturilor „Natura 2000“, constribuind la conservarea biodiversităţii, la ocrotirea speciilor de animale şi plante vulnerabile sau pe cale de dispariţie şi a monumentelor naturale. Înfiinţarea agenţiei a fost hotărâtă în noiembrie 2008, dar toate iniţiativele au fost tergiversate. „În luna decembrie a anului 2008 am oferit spaţiu Agenţiei Naţionale pentru Ariile Naturale Protejate, prin hotărâre de consiliu local, dar nu a venit nimeni niciodată aici“, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. În luna ianuarie a anului 2009 concursurile de ocupare a posturilor vacante din cadrul agenţiei au fost blocate prin hotărârea Guvernului de reducere a unor cheltuieli bugetare, pe fondul crizei economice.

Doar trei angajaţi


Portivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov la ANAP a fost numit un director general, prin ordinul conducerii autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, care a avut doar doi subordonaţi. În acest timp, ariile protejate sunt lăsate în voia sorţii. De exemplu, din 32 de arii protejate câte are judeţul Braşov, doar 11 au un custode. Cea mai afectată arie protejată din Braşov este Muntele Tâmpa, pe raza căruia zac munţi de gunoie, de când Direcţia Silvică din Braşov a renunţat la custodie.

Departament la minister

Reprezentanţii Direcţiei Comunicare şi Organizare din minister ne-au spus că odată cu solicitarea Guvernului de reducere, comasare şi desfiinţare a agenţiilor din subordinea ministerelor s-a decis deja transformarea agenţiei într-un departament în cadrul ministerului, ce va prelua toate atribuţiile ANAP.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite