Aparatura rachetei Helen2, testată din balon UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea a fost realizată dintr-un balon, la 5000 de metri altitudine şi -20 de grade Celsius. Opt echipamente cu care va fi echipată racheta Helen2, care va fi lansată în iunie, din Marea Neagră, au fost testate cu succes la Hoghiz.

Doi piloţi de la Aeroclubul Ghimbav şi un technician al Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) au avut grijă să ducă misiunea din aer până la capăt. În jurul orei 7.30, balonul cu aer cald a părăsit solul, a urcat printre nori şi a aterizat pe la ora 8.30.

image

Aterizarea a fost perfectă, având în vedere condiţiile dintr-o zonă montană unde accesul nu este foarte uşor. Suntem toţi în stare perfectă şi misiunea noastră a fost îndeplinită, iar acum aşteptăm să vedem datele înregistrate la centrul de comandă. Totul a fost aşa cum ne-am aşteptat", a spus pilotul balonului, care a ajuns şi la altitudini de peste 10.000 de metri, Ilie Mihai, pilotul balonului.

Lansare din Marea Neagră

Practic, a avut loc prima transmisie radio către corpul de control de la Sânpetru, dar şi primele verificări ale mijloacelor de înregistrare video audio, în direct. De asemenea, a fost testată şi aparatura din capsula presurizată a rachetei, care este „creierul" rachetei Helen 2. 

image

Ne pregătim de câteva luni pentru această misiune. Aşteptăm cu nerăbdare lansarea rachetei Helen 2, care va avea loc din Marea Neagră, pe parcursul lunii iunie. Această testare este foarte importantă şi, în funcţie de ea, vom plănui lansarea rachetei", a spus Simona Popescu, PR-manager ARCA, asociaţie aflată la a doua încercare a trimite racheta Helen pe lună.

Duce un roboţel pe lună

Racheta spaţială Helen are două scopuri: transmisia de imagini foto şi video de la altitudini foarte înalte, din spaţiul cosmic şi al doilea este de a testa subansamble pentru lansatorul Haas, participant în competiţia Google Lunar X Prize, care constă în trimiterea unui robot pe lună.

image

Robotul pe care noi îl vom trimite pe lună este o inovaţie. Robotul nostru are formă sferică şi va fi aşezat pe perne de aer. Practic, va sări pe suprafaţa selenară. Roboţelul va funcţiona cu un soft deţinut doar de NASA, în valoare de 200.000 de euro", a mai spus Simona Popescu. Practic, ARCA se află în competiţie cu alte state din lume care încearcă să trimită un robot pe lună. Echipa câştigătoare va primi un premiu în valoare de 30 de milioane de dolari.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite