Apă pură de „izvor“, din reţeaua de alimentare a oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa pură de sub Tâmpa este de fapt aceeaşi apă care curge la robinetul oricărui braşovean, noţiunea de apă de izvor rămânând doar un mit.

Apeductul de sub Tâmpa este un punct important pe harta istorică a Braşovului. Acesta a fost construit între anii „1891- 1892, după planurile şi sub conducerea inginerului-şef al oraşului, Christian Kertsch“, după cum se precizează şi pe inscripţia montată deasupra izvorului.

Aşa că printre braşoveni a rămas încetăţenită ideea că la robinetul apeductului curge apă de izvor şi, mai ales când vremea este bună, în special bătrânii, urcă cu zeci de bidoane, pentru a-şi face provizii de apă pură. Într-adevăr, acum un secol, sub Tâmpa chiar era apă de izvor însă, cu trecerea timpului, ţevile din oţel şi ţiglă care alimentau apeductul, s-au distrus, astfel că apa de izvor a rămas doar istorie, acesta fiind conectat la reţeaua de apă potabilă a oraşului.

Lumea nu acceptă ideea

Puţini însă, vor să accepte realitatea şi nici nu doresc să audă de aşa ceva. „De mic copil veneam aici şi vă spun că este apă de izvor. Suntem bătrâni şi ştim ce vorbim, chiar dacă acum s-au tot spus vrute şi nevrute despre izvoarele din Braşov, ca să determine lumea să le cumpere doar apa lor din magazin“, ne-a spus Gheorghe Ionescu, un pensionar de 70 de ani.

Într-adevăr, la începuturile sale, apeductul capta cursurile mai multor izvoare din Valea Cetăţii şi Schei. Din cauza stării dezastruoase  în care se aflau ţevile, municipalitatea a alimentat  apeductul cu apă din reţeaua oraşului, însă nu se mai ştie exact data. Sunt şi persoane care recunosc că vin să ia apă de sub Tâmpa pentru a face economie, fiindcă preţul unui metru cub a ajuns la 5,86 de lei. „La izvor apa curge în continuu, fie că e sau nu de robinet. În schimb, acasă, trebuie să laşi o vreme să curgă, uneori vine mizerie de pe conductă, iar ceasul merge şi dăm 6 lei pe metrul cub. În ziua de azi, te uiţi la orice leuţ. Aşa că, mai bine facem o plimbare şi cu ocazia asta luăm şi apă curată“, ne-a mărturisit Nelu Proca.

Fără plăcuţe informative

Misterul izvorului, a fost dezlegat de ani buni, când Compania Apa a oprit alimentarea cu apă în zonă, iar atunci şi izvorul de sub Tâmpa nu a mai curs. „De fapt, prin conducta de la apeduct curge aceeaşi apă ca la robinetele consumatorilor casnicim izvorul fiind alimentat continuu din reţeaua Companiei Apa. Ca toată apa care ajunge în casele braşovenilor şi aceasta este de calitate şi o confirmă studiile care s-au făcut şi se fac în continuare“, ne-a explicat Teodor Sava, directorul de exploatare al Companiei Apa Braşov. Chiar dacă la finele anului trecut, apeductul a fost parţial renovat, autorităţile nu au pus nicio plăcuţă informativă despre calitatea apei, care să specifice dacă este sau nu potabilă sau dacă provine din reţeaua Companiei Apa.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite