Braşov: Aneta Sava este campioană la cros la 66 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Aneta Sava este campioană la cros la 66 de ani
Braşov: Aneta Sava este campioană la cros la 66 de ani

Nu a lipsit de la niciun cros organizat de Asociaţia 15 Noiembrie şi a câştigat de fiecare dată locul I la categoria ei de vârstă.

Profil

NĂSCUTĂ: 15 iulie 1943, Râmnicu Sărat, Buzău
FAMILIE: căsătorită, 12 nepoţi
STUDII: Liceul Teoretic Brăila, Specializare Informatică
OCUPAŢIE: pensionară


Încă de mică, Aneta Sava a fost o fire iute. „Eram mai zburdalnică. Participam la concursuri interjudeţene de cros şi atletism”, îşi aminteşte doamna Aneta. Nici în liceu nu a stat deoparte de activităţile sportive. A făcut parte din echipa de handbal a liceului şi nu a lipsit de la niciun concurs organizat între şcoli. „În ultimul an de liceu, am avut un meci cu Progresul Brăila şi atunci m-am remarcat ca golgeter. Toată lumea m-a felicitat pentru acea performanţă”, a declarat femeia.

Braşovul, oraşul preferat

Imediat după ce a terminat liceul, femeia a profesat timp de patru ani ca educatoare. În 1964, soarta a făcut ca ea să ajungă la Braşov, oraş care a impresionat-o, încă din copilărie. „Când eram mai mică veneam la Braşov, în vizită la mătuşa mea şi îmi plăcea foarte mult oraşul. Mi-am dorit să locuiesc aici şi atunci când s-a ivit ocazia am făcut un curs de specializare şi m-am angajat la Centrul de Calcul din Braşov”, îşi aminteşte femeia. În 1974 l-a cunoscut pe soţul ei care lucra în aceeaşi companie. „Soţul meu este antrenorul meu cel mai critic. Are grijă să îmi iasă totul bine, să mănânc sănătos, să scot cel mai bun timp şi să obţin locul I la crosuri”, mărturiseşte, cu bucurie, femeia.

S-a implicat în multe activităţi

Şi în timpul carierei sale, doamna Aneta a participat la toate activităţile cultural-artistice organizate de firmă. A activat în Brigada Artistică, în Garda Patriotică unde a fost chiar commandant. Nici activităţile sportive nu au fost lăsate deoparte, ea participând la concursul „Trupei Constructorilor”, un concurs de întrecere între cele mai mari instituţii din ţară.

Aproape 20 decenii de cros

Imediat ce a aflat de „Crosul 15 noiembrie”, femeia s-a înscris. Anul trecut a participat la cea de-a XIX-a ediţie şi de fiecare dată a ieşit câştigătoare. La început a câştigat primul loc la categoria 40-60 de ani şi mai apoi la categoria 60-80 ani. În plus, a participat şi la două Olimpiade de sport unde a urcat pe cea mai înaltă teaptă a podiumului.

Alimentaţia contează

Pentru a se menţine în formă, secretul femeii este alimentaţia şi antrenamentul. „Mânânc sănătos, evit alimentele grase, nu folosesc mijloacele de transport decât atunci când este neapărată nevoie şi alerg de două ori pe săptămână pe drumul de Sub Tâmpa”, spune femeia. Aneta Sava va participa sâmbătă la crosul caritabil organizat de Hospice Casa Speranţei. „Încă de când am auzit de acest cros m-am dus să mă înscriu. Mă bucur că pot ajuta bolnavii incurabili şi că pot să mă antrenez pentru crosul 15 noiembrie de anul acesta”, susţine femeia.


Întrebări şi răspunsuri


Care au fost condiţiile meteo de la „Crosul 15 noiembrie”?

A.S.: Câteodată a fost foarte frig şi a nins, alteori a plouat, însă eu am reuşit să ies pe locul I, indiferent de vreme.

Vă place muntele?

A.S.: Da, îmi place foarte mult. Înainte să fie operat soţul mergeam des în excursii pe munte. Am fost pe Piatra Mare şi pe Valea Timişului. Acum însă ne plimbăm prin zonă.


Cum a fost la primul cros la care aţi participat?

A.S.: La primul cros am avut emoţii, dar eram încrezătoare că voi ieşi învingătoare. Aşa a şi fost şi de atunci nu am ezitat să particip la fiecare cros organizat la Braşov.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să ascult muzică la pikup. Avem sute de discuri vechi. Cel mai mult îmi place muzica clasică”, susţine femeia.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii leneşi, care nu muncesc şi aşteaptă să primească. Omul trebuie să se descurce şi să lupte în viaţă, nu să aştepte de la alţii”, declară Aneta Sava.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite