Braşov: PORTRET/ Elena Andronic, taximetrista îndrăgostită de şoferie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curajoasa femeie practică taximetria de zece ani. În tot acest timp, Elena a avut ocazia să întâlnească toate tipurile de clienţi, dar spune că nu a avut niciodată incidente.

Profil

NĂSCUTĂ:
9 februarie 1958, Dâmbovicioara, Judeţul Argeş
FAMILIE:
Liceul de Chimie Industrială Câmpulung, Argeş
STUDII: căsătorită şi are un băiat

Chiar dacă vocile rele spun că femeile nu sunt bune la volan, Elena Andronic este excepţia de la regulă. Femeia are experienţă în şofat de mai bine de 20 de ani, iar de zece ani este taximetristă. 

Pasionată de şoferie

Încă din copilărie, Elena a fost pasionată de autoturisme şi îşi dorea foarte mult să le poată conduce. „Sora şi fratele meu aveau carnet de şoferi şi maşină. Când eram mai mică, mă rugam de ei să mă lase să stau la volan. Îi puneam să-mi explice fel şi fel de lucruri despre maşini şi reguli de circulaţie“, îşi aminteşte şoferiţa.

Atunci când a venit vremea să se înscrie la liceu, taximetrista a ales Liceul de Chimie Industrială de la Câmpulung. După absolvire, Elena a venit la Braşov şi s-a angajat la Metrom. „Acolo a fost primul meu loc de muncă şi m-am ţinut de el. Însă, situaţia companiei nu a fost una prea bună şi după 26 de ani a trebuit să ies cu ordonanţa“. Văzută fără un loc de muncă,

Elena a fost nevoită să se orienteze spre o altă carieră. Pentru că avea carnet de şofer de zece ani şi pentru că ştia străzile din oraş şi cunoştea bine şi judeţul, dar şi pentru că este o fire amabilă şi calmă, s-a hotărât să-şi încerce norocul  în taximetrie. „La început mi-a fost mai greu. Nu ştiam dacă este bine ceea ce am ales să fac, dar am fost optimistă. Odată cu trecerea timpului mi s-a dovedit faptul că am făcut o alegere bună“, mărturiseşte Elena.

Şi soţul ei este taximetrist

După numai un an şi soţul Elenei a rămas fără serviciu. „Familia mea nu a fost prea încântată de alternativa pe care am ales-o. Cu timpul, am reuşit să-i conving că nu este e meserie foarte grea şi că mă feresc de pericole. Astfel, şi soţul meu s-a angajat ca taximetrist şi are deja nouă ani de când practică meseria“, mărturiseşte braşoveanca.

Taximetrisul ideal


Elena spune că „taximetristul trebuie să fie calculat, să ştie să-şi câştige clientul şi să aleagă cel mai scurt drum până la destinaţie“. Chiar dacă se expune riscului în fecare zi când urcă în maşină, şoferiţa spune că are propriul secret: „Reuşesc să cunosc clientul încă de când urcă în maşină. Oricum, clienţii din Braşov sunt foarte civilizaţi şi cu bun simţ. Niciodată nu mi s-a întâmplat să nu mi se plătească o cursă sau să mă ameninţe careva“, spune taximetrista.

Din păcate, efectele crizei sunt resimţie şi de Elena. „Numărul clienţilor s-a micşorat. Dacă nu o să mai meargă cu taximetria o să văd ce altceva pot face, poate voi cânta sau poate mă voi stabili la părinţii mei, la ţară“, declară Elena.

Întrebări şi răspunsuri

Cum sunt turiştii care vin la Braşov?
Oraşul Braşov este o atracţie pentru tot felul de turişti. Vara şi iarna sunt cele două anotimpuri în care oraşul este foarte vizitat. Mi s-a întâmplat de multe ori să prind o cursă spre Poiana Braşov sau spre Castelul Bran şi să le explic turiştilor câte ceva despre aceste zone. Atât spaniolii, italienii şi grecii sunt foarte amabili şi încântaţi de monumentele noastre istorice. 

Care sunt zonele şi intervalele orare pe care le preferaţi pentru taximetrie?

Cele mai bune zone din oraş sunt staţia de la Modarom şi cea de la Gară. Pe aici circulă foarte multe persoane şi automat şi solicitările sunt mai mari. Seara, după ora 18.00, merge destul de bine pentru că sunt oameni obosiţi care se întorc de la muncă, de la cumpărături sau de la spectacole.

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult costumele populare. Îmi place să le colecţionez şi, mai ales, să le port. Costumele populare sunt o adevărată comoară pe care toţi oamenii ar trebui să o preţuiască“, ne-a mărturisit taximetrista.

Ce nu-i place
„Nu-mi place iarna deoarece este foarte greu să conduci. Trebuie să fi mult mai atent în trafic, să ai grijă de maşină. În plus, şi clienţii sunt mult mai puţini pentru că ziua este foarte scurtă şi pentru că lumea preferă să stea în casă, la căldură“, crede braşoveanca.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite