Braşov: Andrei Papp recondiţionează mobilă veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Andrei Papp recondiţionează mobilă veche
Braşov: Andrei Papp recondiţionează mobilă veche

Braşoveanul a rămas printre singurii tapiţeri profesionişti din oraş. În atelierul lui din cartierul Craiter se repară scaune, fotolii şi canapele noi, dar şi în stil vechi.

Profil

NĂSCUT: 17 septembrie 1956, Purcăreni
FAMILIE: căsătorit
STUDII: Şcoala Profesională de Ucenici Craiova

În meseria de tapiţer trebuie să pui suflet, pentru că altfel nu iese treaba şi trebuie să lucrezi cu calm, mai ales la obiectele mai vechi de 100 de ani. Aceasta este părerea tapiţerului braşovean, Andrei Papp.
În timp ce urma şcoala profesională din Craiova, tapiţerul a fost nevoit să facă şi practică într-unul din atelierele care existau pe vremea aceea în oraşul nostru. Astfel că, din anul 1972 până în 1984, bărbatul a lucrat într-un atelier de pe strada Zizinului. „Am învăţat meserie de la maistrul meu care a fost instruit în Budupesta. De la el am prins foarte multe secrete ale meseriei“, povesteşte bărbatul. De aici, meşterul Andrei a lucrat într-un alt atelier de tapiţerie până în 1992 când a plecat în Ungaria la un schimb de experienţă. „Am fost în vizită pe la particulari, de la care am învăţat multe. Am învăţat să lucrez cu unelte mai performante şi cu maşinării mai sofisticate“, mărturiseşte braşoveanul.

Are propriul atelier de tapiţerie

Din anul 2001, Andrei Papp s-a autorizat ca persoană fizică şi şi-a deschis propriul atelier de tapiţerie. De-a lungul timpului, bărbatul a lucrat la fel de fel de pise de mobilier. Meşterul Andrei lucrează şi la mobilă de valoare şi susţine că, deşi are o responsabilitate mare, adoră ceea ce face. „Am lucrat la canapea cu fotolii în stil baroc, care au plecat în Franţa, la un scaun stil Rococo din ţăsătură de in adusă din Italia, care a fost trimis tot în Franţa la un medic român ce lucrează acolo“, a mărturisit tapiţerul.

Lucrări de calitate

image

Mulţi dintre cei care apelează la serviciile meşterului Andrei sunt foarte mulţimiţi de modul în care lucrează. „Vin mulţi clienţi care iubesc mobila veche şi doresc să o restaureze. De multe ori le recomand clienţilor mei să meargă mai întâi la tâmplari. Apoi discutăm despre tipul de material care s-ar potrivi piesei de mobilier, după care mă apuc de treabă“, a spus tapiţerul. Pentru a fi cât mai sigur că clientul va cumpăra cel mai bun material, tapiţerul merge acasă la el săvadă despre ce piesă de mobile este vorba. 


Mobilier de peste 100 de ani


Cele mai multe lucrări pe care bărbatul le realizează sunt la mobilierul clasic. „Mobila de valoare este mult mai migăloasă, dar îmi face mult mai multă plăcere să lucrez la ea. Chiar dacă în loc să lucrez 2-3 zile la o canapea, lucrez două zile la un scaun vechi, satisfacţia e mare“, mărturiseşte tapiţerul. Cei care se axează pe mobilă Stil, de valoare şi care locuiesc la case sau în apartamente foarte mari ştiu că meşterul Andrei este expertul care poate recondiţiona piesele lor de mobiler.


Întrebări şi răspunsuri

Cum merge afacerea în anul acesta de criză?
Merge mai rău. Se simte că lumea nu prea mai are bani. Vă daţi seama că nu este pentru oameni o prioritate tapiţatul, ci hrana. Să sperăm că va fi mai bine şi că trecem şi de criza asta.
Aţi instruit până acum vreun ucenic?
Nu am instruit pe nimeni până acum pentru că nu merită. Pe vremuri cei care instruiau ucenici erau lipsiţi de impozitul către stat. Astăzi nu se merită să mai instruieşti pe nimeni pentru că după câteva zile pleacă şi te lasă cu ochii în soare.

Ce-i place

„Îmi plac plimbările în aer liber. Merg la pădure cel mai des. Am mers până acum pe Valea Zizinului, în pădurea de la Purcăreni şi la cea de pe Cheia“, spune tapiţerul.
Ce nu-i place
„Nu-mi place că plătesc foarte multe taxe. De exemplu, autorizaţia de funcţionare am scos-o din 2001 de patru ori până acum“, mărturiseşte bărbatul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite