Braşov: Andrei Lenard este îndrăgostit de orhidee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Andrei Lenard este îndrăgostit de orhidee
Braşov: Andrei Lenard este îndrăgostit de orhidee

Bărbatul este preşedintele Clubului Orhideofililor din România şi a reuşit să găsească, în România, 38 de specii de orhidee autohtone.

Andrei Lenard şi-a dezvoltat pasiunea pentru flori încă din copilărie. El mergea des cu familia prin excursii în natură, unde a găsit multe plante şi insecte interesante. „Am început să fac ierbar, să colecţionez fluturi, gândaci şi pietre. Mi-a plăcut mult botanica”, îşi aminteşte bărbatul. În plus, tatăl său  avea o grădină unde cultiva diverse flori. Dintr-o revistă din Ungaria, a aflat de existenţa orhideelor.
„Eram curios şi doream să aflu cât mai multe despre această plantă”, susţine pasionatul. În şcoala generală trebuia să avem, în mod obligatoriu, o colecţie de minim 50 de plante. Pentru asta trebuia să umblăm prin păduri ca să le căutăm. Mie mi-a plăcut tema asta şi, în loc de 50, am dus 500 de plante”, spune bărbatul. La Braşov a ajuns în 1978, în urma repartiţiei pe care a primit-o la Uzina Chimică „Romacril” din Râşnov.

Prima orhidee

În 1982, atunci când îşi plimba câinele ciobănesc pe Dealurile Vulcanului a observat, în iarbă, multe floricele micuţe, mov. „Nu ştiam ce floare este, dar mi-a plăcut şi am adus-o acasă. Am căutat în cărţi şi am aflat că este orhidee“, declară bărbatul. În 1985, plecat în vizită în Ungaria, a vizitat o seră mare de flori.
De aici a fost trimis la un CAP din Ungaria care exporta orhide, unde  l-a întâlnit pe preşedintele Societăţii Orhideofililor din Ungaria. Acesta i-a propus să se înscrie în societate, lucru pe care l-a făcut fără nicio ezitare. În acelaşi an, a primit pentru prima dată o invitaţie la un congres şi o expoziţie de orhidee pe care nu a ratat-o. Din 1986, Andrei Lenard a intrat ca membru individual în Comitetul European de Orhidee. „De când am intrat în comitet am început să primesc publicaţii şi invitaţii la congrese europene. De exemplu, în 1988 am fost invitat la Congresul European de la Paris”, spune bărbatul. 

Vrea să descopere toate speciile

Pasiunea pentru orhidee l-a determinat să-şi îmbogăţească cunoştinţele şi să consulte cartea  „Flora României”. „Am citit că există 58 de specii de orhidee autohtone şi mi-am propus să le găsesc. Atunci când aveam timp plecam prin ţară ca să găsesc speciile despre care am citit”, spune Andrei Lenard. În urma căutărilor a găsit 38 de specii de orhidee autohtone.
Din dragostea pentru orhidee şi din dorinţa de a împărtăşi şi altor pasionaţi poveşti despre orhidee, Andrei Lenard a fondat în 1990 Clubul Orhideofililor din România. De asemenea, pentru că internetul domină orice domeniu a creat un site şi un blog pentru a discuta cu pasionaţii de orhidee. 

Profil
NĂSCUT:
9 februarie 1952, Turda
FAMILIE: Căsătorit, doi băieţi
STUDII: Facultatea de Inginerie Chimică, Bucureşti
FUNCŢIE: Inginer chimist


Ce vă place cel mai mult la orhidee?
Frumuseţea lor exotică este seducătoare, ceea ce face ca aceste flori să fie deosebite. Cel mai mult îmi place simetria acestora, care nu este circulară, ci bilaterală.

Care este perioada de înflorire a orhideelor?
În general, orhideele înfloresc în perioada sfârşitului lui aprilie, începutul lui mai până la sfârşitul lunii iulie. 

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să colecţionez timbre cu orhidee. De fiecare dată când găsesc un astfel de timbru fac orice ca să îl achiziţionez”, susţine pasionatul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place mizeria din ţara asta. Multe gunoaie, dar şi multe minciuni, ipocrizii şi nedreptăţi în România asta a noastră”, mărturiseşte bărbatul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite