Braşov: Anchetă în cazul morţii unei fetiţe de 6 ani
0
Copila trebuia operată joia trecută, fiind diagnosticată cu “chisturi hidatice hepatice”. Medicul chirurg de la Spitalul de Pediatrie a amânat operaţia pentru data de astăzi şi i-a dat fetei tratament la domiciliu. Autopsia efectuată în cursul acestei zile a stabilit că micuţa a murit în urma unui şoc anafilactic produs ca urmare a ruperii unuia dintre chisturile aflate pe ficat.
Părinţii micuţei Sorina trec acum prin momente de groază. Şi-au dus săptămâna trecută copilul la spital şi după ce i s-a pus un diagnostic, în loc să fie operată, medicul chirurg a decis să amâne operaţia, preferând să îi dea tratament la domiciliu. “În urma analizelor, s-a stabilit începerea unui tratament medicamentos şi apoi efectuarea intervenţiei chirurgicale. Aceasta a fost amânată pentru astăzi, dar vineri spre sâmbătă noaptea părinţii au venit cu fetiţa decedată”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie, dr. Marcel Albean. Fetiţa a fost adusă la spital în şoc anafilactic şi nu a mai putut fi salvată. Părinţii fetei au depus, azi-dimineaţă, o plângere la Colegiul Medicilor împotriva chirurgului care trebuia să o opereze, iar ieri au sesizat şi Poliţia. „În funcţie de concluzia la care va ajunge Colegiul Medicilor vom lua măsurile legale. În paralel, noi facem cercetări, audiem martori şi încercăm să stabilim starea de fapt”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, comisarul şef Liviu Naghi.
Chisturi foarte mari pe ficat
Medicii legişti care au efectuat, astăzi, autopsia cadavrului au găsit pe ficatul micuţiei două chisturi foarte mari. “S-au găsit două chisturi, unul cu un diametru de 14 cm, iar al doilea măsura 11 cm. Unul dintre ele s-a rupt şi a provocat şocul anafilactic. Chisturile ar fi trebuit să fie operate şi după dimenisunea lor se pare că boala este veche, iar prezentarea la medic a fost tardivă. Abdomenul era mult mai mare decât ar fi fost normal pentru un copil de vârsta ei”, a explicat medicul care a efectuat autopsia, dr. Oana Grădinaru Toma din cadrul Serviciului de Medicină Legală Braşov. Singura instituţie abilitată să se pronunţe cu privire la culpa medicală este Colegiul Medicilor. Dacă se va stabili că fetiţa e decedat fiindcă medicul chirurg nu a intervenit la timp, acesta riscă să ajungă după gratii.