Anca Urduzan ne ajută să trecem peste problemele vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Urduzan are o experienţă de peste două decenii ca profesor. Ştie ce înseamnă să lucrezi cu elevii şi îşi aminteşte cu cea mai mare plăcere de perioada în care a făcut primii paşi ca şi profesionist.

„Am lucrat în învăţământ ca profesor de limba română şi m-am aflat mereu în mijlocul problemelor elevilor mei. Întotdeauna mi-am dorit să lucrez cu oamenii şi de aceea, atunci când s-a înfiinţat Facultatea de Psihologie din Braşov, m-am înscris imediat", povesteşte psiholoaga.

A absolvit în 2003, în prima promoţie de psihologi din Braşov şi a obţinut un post la Şcoala Generală din cartierul Noua.

„Pe vremea aceea eram vreo 30 de psihologi şcolari. Ne-a fost foarte greu la început, pentru că fiecare aveam mai multe şcoli arondate.

Mai târziu s-a simţit nevoia de a se înfiinţa noi posturi. Cosiliem acum elevi, cadre didactice şi chiar părinţi. Eşti acolo pentru oricine, chiar şi pentru femeia de serviciu. Nu am mers niciodată pe principiul de a banaliza problemele oamenilor, aparent neimportante pentru mulţi dintre noi", spune Anca Urduzan.  

În fiecare zi învaţă ceva

Anca Urduzan este directorul Centrului Judeţean de Resurse  şi Asistenţă Educaţională din aprilie, anul trecut.

Ea se ocupă de coordonarea psihologilor şcolari din Braşov, dar oferă servicii tuturor celor care au nevoie. Pentru a fi tot timpul cu informaţia la zi, Anca este într-o continuă învăţare.

Anca s-a specializat în Şcoala de Psihoterapie Adleriană, care presupune o terapie a bunului simţ.

Lipsa părinţilor, o mare problemă

Cazurile mai grave pe care le consiliază sunt legate de lipsa sau decesul părinţilor, sărăcia, marginalizarea sau părinţi şomeri din cauza crizei.

„Adolescenţii vin mai des pentru veşnica problema de conflict între generaţii. Cât despre criză, conflictul între generaţii este acutizat, tocmai de lipsurile cu care se confrunta familia.

Se instalează starea de tensiune şi lipsă, apar certurile dintre părinţi care vin din incapacitatea de plată a acestora, apar situaţii de şomaj, care duc la violenţă domestică, consum de droguri, alcoolism.

Am avut chiar şi cazuri de părinţi care au venit să ne ceară consiliere pentru că nu mai fac faţă problemelor financiare", mai spune Anca Urduzan.

Anca este cea mai fericită atunci când le poate descreţi frunţile oamenilor. Cei mai mulţi îi cer ajutorul prin cunoştinţe şi vin la ea cu depresii din cauza problemelor financiare.

image

Nu le pot pretinde oamenilor cu probleme financiare să-mi plătească şedinţele. Mi se pare inuman. Nu ajut oamenii pentru bani", a încheiat Anca.

Întrebări şi răspunsuri

Cu cine îţi place cel mai mult să lucrezi?

Cel mai mult îmi place să lucrez cu cei mici. Şi adolescenţii şi cei în vârstă îmi plac, deopotrivă, dar cei mici sunt foarte spontani şi deschişi. Cu ei fac doar terapie prin joc şi sunt într-adevăr minunaţi.

Cum a fost la început, ca psiholog şcolar?

 Am învăţat totul din practici. Eram vreo 30 de oameni în sistem şi aveam mai multe şcoli arondate. Deşi postul de psiholog şcolar era înfiinţat încă din 1990, de-abia după 2005 s-a simţit nevoia unei dezvoltări şi s-au introdus posturi noi.

Ce-i place:

Îmi place să stau cu familia mea, să vorbesc cu fiul meu, de la care învăţ foarte multe, să citesc, să ascult muzică şi să merg la soacra mea la ţară. Acolo stau să ascult natura şi obţin pacea, mai ales că nu am semnal la telefon.

 Ce nu-i place:

Nu-mi plac manelele şi tot ce ţine de ele, lenea, bârfa, prostia şi politicienii. Nu-mi plac nici emisiunile de spălat creierul, care au invadat ecranul televizorului şi nu-mi plac deloc telenovelele.

Profil:

Născută. 13 mai 1969, Braşov.

Studii. Facultatea de Psihologie, Braşov

Familie. Căsătorită, un fiu.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite