Alexandru Şerban este judecătorul care a urcat pe Masivul Mont Blanc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Şerban are o carieră de succes Foto: Stelian Grăjdan
Alexandru Şerban are o carieră de succes Foto: Stelian Grăjdan

La doar 35 de ani magistratul este vicepreşedintele Curţii de Apel Braşov şi, la începutul lunii, a fost ales membru în CSM.

Alexandru Şerban este judecător de 12 de ani, chiar dacă este absolventul unui liceu cu profil real, matematică-fizică. „Nu-mi plăcea matematica, dar am învăţat istorie şi gramatică. Aşa că m-am înscris la admitere la Facultatea de Drept, la Universitatea Bucureşti. Am intrat şi, pe parcurs, am văzut că mă potriveam cu profilul facultăţii. Mi-a plăcut foarte mult, dovadă că în facultate am avut note mult mai mari ca în liceu, iar la final am luat diplomă de licenţă de merit", îşi aminteşte magistratul.

Apoi, Alexandru Şerban a urmat cursurile Institutului Naţional al Magistraturii şi, după absolvire, şi-a început cariera de judecător la Ploieşti, oraşul său natal. Ulterior, Alexandru Şerban a fost judecător la Judecătoria Sinaia, apoi la Tribunalul Prahova, Tribunalul Covasna, iar la 1 august 2006 a devenit judecător cu grad de curte de apel.

A câştigat alegerile pentru un loc în CSM

A venit la Braşov în anul 2007, când a fost detaşat de la Covasna la Curtea de Apel, secţia penală. În acea perioadă, s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului de vicepreşedinte al Curţii de Apel Braşov, care era vacant. S-a înscris la concurs şi a reuşit, iar de la 1 ianuarie 2008 este vicepreşedintele instanţei.

 „De la o vreme, de când a fost protestul magistraţilor, am simţit că pot schimba nişte lucruri. Am început să discut şi cu colegii din ţară, am participat la seminarii şi am constatat că sunt tot felul de idei care merită susţinute. Aşa că am început să mă implic şi am decis, anul acesta, să candidez pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Am ieşit pe locul doi, din trei locuri eligibile, însă deocamdată lista magistraţilor aleşi nu a fost validată de Senat şi până atunci nu pot spune că sunt membru în CSM. Dacă ea va fi validată, îmi voi începe mandatul în ianuarie 2011 şi voi renunţa la funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel", mai spune magistratul.

A urcat pe Masivul Mont Blanc

Alexandru Şerban nu a uitat de marea sa pasiune: muntele. De câte ori are ocazia, magistratul pleacă în drumeţii, pentru a se deconecta. Până acum a fost, printre altele, în Munţii Piatra Craiului, Făgăraş, Rodnei şi Bucegi .

brasov

Tata este geolog şi am mers mult cu el în natură. În liceu mergeam pe trasee marcate. Mi-am găsit nişte colegi şi prieteni cu care merg şi vara şi iarna. În 2005, Clubul Alpin Român a organizat o tabără şi cu acea ocazie am ajuns pe Masivul Mont Blanc. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns sus, a fost să o sun pe soţia mea şi să-i urez «La mulţi ani!», fiindcă era ziua ei. Oricum, peisajul este deosebit. Acum, fiindcă am doi copii mici, nu mai pot pleca pe munte câte o săptămână, cum făceam înainte, dar merg pentru o zi, ca să mai scap de stresul cotidian", spune Alexandru Şerban.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă lista va fi validată, ce veţi face în CSM?

O să lupt, printre altele, pentru apărarea independenţei magistraţilor, pentru eficientizarea activităţii CSM-ului. Voi milita pentru o mai bună motivare a hotărârilor CSM, pentru creşterea transparenţei instituţiei şi îmbunătăţirea sistemului judiciar.     

Ca judecător, aveţi unele îndoieli atunci când vă pronunţaţi într-un dosar?

Sunt momente în care ai dubii, însă trebuie să analizezi numai ceea ce este în dosar şi să te pronunţi.

Este greu să conduceţi o instituţie cum este Curtea de Apel?

Sunt chestiuni administrative pe care nu le înveţi în şcoală, însă am făcut pregătire de management judiciar şi am învăţat multe din practica de zi cu zi.

Ce-i place:

„Îmi place să-mi petrec timpul cu familia, să merg pe munte, îmi place să ies în natură şi îmi place schiul de tură. Mai îmi place foarte mult literatura SF, să-mi petrec timpul cu prietenii şi să văd un film bun", spune magistratul.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac oamenii care spun una şi gândesc alta, nu-mi place atunci când mi se ascunde adevărul, nu-mi place monotonia şi nu-mi place dezorganizarea", mărturiseşte Alexandru Şerban.

Profil

Născut. 31 iulie 1975, Ploieşti, judeţul Prahova

Studii. Facultatea de Drept Bucureşti, Universitatea Bucureşti

Familie. Căsătorit, doi copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite