Braşov: Alexandru Stănescu iubeşte istoria şi arheologia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul lucrează de şapte ani la Muzeul Judeţean de Istorie, din oraşul nostru. Pasiunea pe care o are pentru istorie şi arheologie l-au făcut să obţină rezultate deosebite.

Profil
NĂSCUT:
2 iulie 1974, Braşov
FAMILIE: necăsătorit
STUDII: Facultatea de Istorie şi Arheologie din Cluj
FUNCŢIE: cercetător ştiinţific

S-a născut în Şchei, acolo unde tradiţia se mai păstrează şi astăzi. Înconjurat fiind de obiecte cu o deosebită însemnătate istorică, pe care părinţii săi le mai păstrau din strămoşi a prins drag de istorie. „Interesul pentru istorie s-a născut datorită lucrurilor frumoase pe care le aveam în casă. Eram fascinat de ele şi tot mereu îi întrebam pe părinţi care este originea lor. Strămoşii mei au folosit aceste obiecte şi pentru mine este o mare mândrie că le-am păstrat”, declară cercetătorul.

Studii de istorie şi arheologie la Cluj
Pasionat fiind de tot ceea ce înseamnă vechi, bărbatul s-a înscris la Facultatea de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca. Aici s-a specializat în arheologie clasică, epigrafie latină şi în drept privat roman. Apoi a  susţinut teza de doctorat, înainte să împlinească 30 de ani.

În prezent, lucrează ca cercetător ştinţific la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. Astfel, satisfacţia că face exact ceea ce-i place este imensă. În cei şapte ani de carieră, bărbatul s-a implicat în activităţi de promovare a muzeului. Lui i se datorează faptul că a iniţiat primele programe de educaţie muzeală, marketing cultural şi relaţii publice, care li s-au adresat atât elevilor, cât şi celorlaţi locuitori ai Braşovului. „Braşovul are un aer şi un farmec deosebit. Sunt atras de partea veche a oraşului nostru. De aceea am şi ales să-mi desfăşor activitatea aici, la muzeu”, mărturiseşte Alexandru.

În 2005 a avut iniţiativa organizării unei expoziţii temporare care a fost premiată de Ministerul Culturii, în 2006. În plus, de-a lungul timpului a publicat peste 23 de studii şi articole în reviste de specialitate. De asemenea, şi spiritul multicultural din oraş îi place foarte mult. În acest sens, a realizat mai multe proiecte în care s-au implicat comunităţile locale.

Cercul de Istorie şi Arheologie
Îi plac foarte mult copiii şi a dorit să le transmită dragostea pentru istorie. Între anii 1999 şi 2003, bărbatul a fost profesor de istorie la diverse şcoli din judeţul Braşov. „Alături de profesoara Mirela Nazăru, în 2006, am iniţiat Cercul de Istorie şi Arheologie şi de iniţiere a Cercului de Studii Clasice. Aici se pot înscrie elevii care doresc să obţină performanţe la limba greacă şi latină sau sunt pasionaţi de literatură şi civilizaţie clasică”, declară cercetătorul. Elevii care au participat la aceste cursuri au obţinut rezultate deosebite la Olimpiadele Naţionale, dar şi la diverse concursuri internaţionale.

Întrebări şi răspunsuri
Cum reuşiţi să realizaţi atât de multe evenimente la Braşov?

A.S. Cea mai mare mulţumire este aceea că am întâlnit colaboratori deosebiţi, printre care se numără profesori, muzicieni, artişti care au fost deschişi iniţiativelor mele. Astfel, braşovenii s-au putut bucura de evenimente deosebite.
Ce părere aveţi despre elevii care participă la cursurile dumneavoastră?
A.S. Îmi plac elevii de liceu care participă la cercuri şi care înţeleg o parte dintre preocupările mele şi, mai ales, că dobândesc respectul pentru civilizaţia clasică.

Ce-i place
„Cel mai mult îmi place să lucrez cu oamenii. Îmi plac studiile clasice, mai ales lecturile din autori clasici şi discuţiile pe aceste teme”, susţine bărbatul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac pisicile, pentru că sunt animale egoiste, nu ţin la stăpân, ci sunt interesate doar de confortul lor şi să stea la căldură.  Dar nici mâncarea fără gust sau unele emisiuni de la televizor. Din păcate, lumea nu prea mai are la ce să se uite, pentru că multe dintre acestea sunt de prost gust” mărturiseşte bărbatul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite