Braşov: Aglomeraţie în azilele de bătrâni
0
Numărul solicitărilor este în continuă creştere, iar la iarnă s-ar putea dubla. Reprezentanţii căminelor de bătrâni spun că, pentru a primi mai mulţi vârstnici trebuie să crească numărul angajaţilor,lucru imposibil din cauza crizei financiare.
Căminele de bătrâni sunt asaltate de cereri pentru internări. De exemplu, la cel mai modern azil, situat în cartierul Noua, sunt în total 150 de locuri, din care 120 sunt ocupate. Reprezentanţii instituţiei spun că deşi lista de aşteptare este lungă, prioritate pentru internare au bătrânii dependenţi şi cei semi-dependenţi, apoi persoanele care se pot îngriji singure sau care au un membru de familie în grija căruia se află, dar doresc să stea la cămin. „Numărul solicitărilor este în creştere, mai ales când începe sezonul rece. Este foarte greu să rezolvăm toate cererile. Mai sunt câteva locuri libere, la persoanele independente, dar avem liste de aşteptare pentru cererile depuse de persoanele dependente sau semi-dependente”, a declarat pentru Agerpres, asistentul social Daniela Baier.
Criză de personal
Solicitări foarte multe sunt şi pentru centrul de zi al căminului din Noua. Aici vârsticii pot frecventa sala de lectură a bibliotecii, pot face sport, kineoterapie sau pot apela la ajutorul unui psiholog. La ora actuală, în acest centru sunt înscrişi 200 de bătrâni, împărţiţi în două grupe, însă numărul solicitărilor este mult mai mare. Din păcate, o creştere a numărului de internări presupune şi o creştere a numărului angajaţilor care îi deservesc pe bătrâni dar, deocamdată, din cauza lipsei fondurilor, nu se pot face angajări.
Aglomeraţie şi în Centrul de zi
Un număr mare de solicitări s-a întregistrat şi la Centrul Social pentru Persoane fără Adăpost , din Braşov. Acesta are o capacitae de 100 de locuri, dintre care 24 sunt pentru tinerii cu vârste de peste 18 ani, care provin din centrele de plasament, iar restul pentru persoanele fără adăpost. Reprezentanţii instituţiei se aşteaptă ca numărul solicitărilor să crească mai ales în perioada de iarnă, când afară este foarte frig, iar costul utilităţilor sunt mari. „Anul trecut am fost nevoiţi să punem saltele şi pe holuri pentru a putea face faţă cererilor, în special când temperaturile au coborât sub 10 grade. Pentru că termenul până la care un bătrân poate rămâne la noi este de şase luni, foarte mulţi fac cereri pentru a sta în perioada de iarnă, când costul utilităţilor este foarte ridicat. Nu putem să aprobăm aşa ceva pentru că există persoane care nu au un adăpost deasupra capului şi trebuie ajutaţi”, a precizat, pentru Agerpres, directorul centrului, Adriana Bălean.
Noi azile în judeţ
Pentru a rezolva situaţia vârstnicilor, mai multe fundaţii au fost acreditate de Direcţia Judeţeană de Muncă şi Protecţie Socială pentru a construi cămine pentru bătrâni, de capacitate mai mică. Este vorba despre azilele din Săcele, Sâmbăta de Sus, Tohanul Nou, Victoria şi Tărlungeni. Cele ridicate în Victoria şi Tărlungeni au fost construite cu fonduri europene şi se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Braşov. Un alt cămin pentru bătrâni urmează să se construiască şi în municipiul Făgăraş, iar acum se poartă discuţii pentru stabilirea localităţii unde se vor ridica alte trei azile.