Braşov: Aeromodelele şi-au luat zborul din Săcele (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Aeromodelele şi-au luat zborul din Săcele (GALERIE FOTO)
Braşov: Aeromodelele şi-au luat zborul din Săcele (GALERIE FOTO)

Pasionaţii de aeromodele au stat de dimineaţa până seara la manşa „jucăriilor”. Cerul a fost brăzdat de peste 100 de aeromodele, care le-au făcut concurenţă, la propriu, avioanelor adevărate, cu spectacolul de acrobaţii oferit. Vezi aici imagini inedite cu spectacolul aviatic de la Săcele.

Zeci de pasionaţi de aeromodele s-au adunat în weekend la Săcele pentru a-şi etala „jucăriile” şi mai ales pentru a le demonstra performanţele. Cerul a fost brăzdat sâmbătă şi duminică de peste 100 de aparate de zbor în miniatură, care mai de care mai sofisticate. Evenimentul nu a fost un concurs, ci doar un bun prilej de întâlnire pentru pasionaţii avioanelor teleghidate care, în această dimineaţă, au fost recompensaţi, simbolic, cu câte o diplomă de participare. „De când s-a instalat stalinismul, toată lumea a început cu întreceri şi competiţii. Noi ne-am săturat de aşa ceva. Aici primează bunul simţ şi, oricum, dacă am fi organizat un concurs nu ar fi venit atâţia participanţi”, ne-a declarat Giro Zoltan, organizatorul evenimentului.

Doar pentru iniţiaţi

Lumea vorbeşte despre practicanţii acestui sport caracterizându-i ca fiind nişte oameni maturi cărora le place să se joace cu avioanele. Însă, în opinia lui Giro Zoltan, acest sport necesită foarte multă îndemânare, dar şi foarte multe cunoştinţe tehnice, atât electronice, cât şi mecanice. Acestea sunt necesare pentru asamblarea, montarea şi mai ales pilotarea aeromodelelor. Şi, pentru ca oamenii să conştientizeze că acest sport nu e o joacă, pilotul a adăugat că în majoritatea cazurilor, costurile la care se ridică aeromodelele se ridică la sume impresionante. „Cine vrea să îşi dezvolte această pasiune îşi poate cumpăra un astfel de aeromodel şi cu 700 de lei, dar preţurile cresc în funcţie de dotările pe care doreşti să i le pui aparatului”, a explicat organizatorul.

Acrobaţii spectaculoase

Avioanele teleghidate au făcut acrobaţii ca şi cele mari, impresionând publicul. „Fac acrobaţii cu el ca şi cu cele adevărate. Mai mult, avionul meu sfidează uneori legile gravitaţiei”, a menţionat Florin Căpitănoiu, de 17 ani, din Bucureşti. Chiar dacă este o pasiune destul de costisitoare, niciunul dintre aeromodelişti nu se dă bătut şi continuă. „Fiecare componentă este cumpărată şi l-am asambalt. Am trei avioane deja. Nu contează cât costă, atâta vreme cât o faci din pasiune. De exemplu, fuselajul a costat 400 de dolari, dar motorul e mult mai scump”, spune Cristian Dinu, de 33 de ani, programator.

Recompensaţi cu gulaş

La final, pe participanţi i-a aşteptat şi o surprziă.  Sâmbătă seara ei au avut parte de un gulaş oferit de către organizatori. „Facem asta şi ca o tradiţie, dar mai ales pentru a le ridica moralul oamenilor, să nu fie dezamăgiţi dacă s-au mai încurcat la pilotaj”, a spus Giro Zoltan.

Despre aeromodele

Există mai multe tipuri de aeromodele, în funcţie de motor, de dimensiuni, iar unele dintre ele le pot concura şi la viteză pe cele adevărate, atingând 400 de km pe oră. Cele cu dimensiuni mai mici de 1,5 metri au, de obicei, motor electric. Cele mari, care pot ajunge şi la 3 metri, sunt acţionate de obicei de motoare termice, pe bază de metanol. Planoarele, pe de alta parte, ori nu au motor, ori au motor electric, destul de mic.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite