Adrian Sămean cântă zilnic în turnul Casei Sfatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un tip deosebit de activ. Este profesor la Liceul de artă, coordonează un ansamblu artistic, a dat numeroase concerte, iar acum anunţă ora exactă la trombon.

Adrian Sămean a devenit „celebru" doar de câteva săptămâni. Dacă treceţi prin Piaţa Sfatului nu aveţi cum să-l rataţi. Începând din ziua de Florii,  dă, zilnic, ora exactă, cântând la trombon, în turnul Casei Sfatului. Sute de turişti încearcă să se fotografieze în fiecare zi cu artistul.

 „Eu şi colegii mei, Răzvan Mureşan, care cântă la trompetă şi Marian Tudor, solist la corn, am fost încântaţi de idea de a cânta zilnic în turn, iar în weekend chiar de două ori. Noi mai cântasem, însă în formaţie de cinci, atunci când au început acţiunile pentru salvarea clopotului Casei Sfatului. Ulterior ne-am dat seama de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o: în fiecare după-amiază trebuie să fim prezenţi, iar pe deasupra trebuie să ne lăsăm fotografiaţi de zeci sau sute de persoane", ne-a spus Adrian Sămean.   

Deşi a susţinut numeroase spectacole, pe scene din toată Europa, Sămean recunoaşte că prima ieşire în turn a fost însoţită de multe emoţii. A fost şi un „botez" în adevăratul sens la cuvântului.  

„În ziua de Florii a plouat destul de tare, iar toată apa de pe acoperiş se scurgea pe noi. Am coborât cu hainele ude leoarcă, însă ne-a încălzit reacţia oamenilor şi faptul că, în ciuda vremii, veniseră destul de mulţi", a spus artistul.  

„Victorie" la Juni    

Adrian Sămean ne-a mai declarat că, de când cântă în turn, cel mai frumos moment a fost cel înregistrat în Duminica Tomii, atunci când au cântat, la orele 12.00, şi în onoarea Junilor Şcheieni care traversau Piaţa Sfatului:

„A fost foarte important pentru noi că foarte mulţi oameni şi-au luat pentru câteva moment privirile de la trecerea Junilor, pentru a se uita la noi, în turn", spune cu mândrie Adrian Sămean.  

Chiar dacă au început recitalurile zilnice de doar câteva săptămâni, există deja destui braşoveni sau turişti care îi aşteaptă să evolueze.  Adrian Sămean crede că succesul lor se datorează în mare măsură şi costumelor extraordinare pe care le poartă şi care au fost confecţionate de Edith Schlandt.

În privinţa planurilor de viitor, instrumentistul vrea să se concentreze pe două planuri: să extindă clasa de tromboane pe care o conduce şi să facă cunoscut un ansamblu de dans. „Sper ca, împreună cu Dagmar Cloos, care se ocupă de partea de dansuri, să impunem cât mai mult Ansamblul „Korona". Am avut mai multe evoluţii apreciate, dar se poate face şi mai mult", ne-a mai spus trombonistul din Turnul Casei Sfatului.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de plăcut este să cânţi în turn?

Este o senzaţie deosebită, inedită pentru orice instrumentist. Cântăm având în spate un zid, iar în faţă şi în sus spaţiu liber până la Tâmpa. Sunetele se întorc spre noi după ce se lovesc de clădiri, Piaţa Sfatului având un efect de amplificare deosebit.    

Credeţi că aceste mini-concerte vor deveni o tradiţie?

Noi ne dorim să se întâmple acest lucru. Există exemple celebre de oraşe, Cracovia fiind unul dintre ele, care reuşesc să transforme asemenea acţiuni atât în tradiţie, cât şi în atracţie turistică.

Ce-i place:

„În primul rând îmi place muzica, pe care o studiez încă de pe când aveam 11 ani. Îndrăgesc şi situaţiile în care sesizez solidaritatea umană.  Din păcate le întâlnesc destul de rar. De asemenea, îmi plac şi maşinile, nu neaparat cele de curse", ne-a spus Sămean.

Ce nu-i place:

„În general nu-mi plac minciuna şi nici înşelăciunea. Nu-mi convine nici faptul că mulţi dintre noi, dintre români nu suntem uniţi. Din păcate ne înşelăm, ne fraierim unii pe alţii", a spus artistul.

Profil:

Născut: 26 noiembrie 1981, Botoşani

Studii: licenţiat în Muzică

Profesie: artist instrumentist

Familie: necăsătorit

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite