„Adevărul“ a sesizat Avocatul poporului în cazul „Listei ruşinii“ de la CAS Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul nostru a sesizat instituţia Avocatului Poporului, pentru abuzul incredibil făcut de CAS Braşov, respectiv publicarea pe o listă comuna a peste 30.000 de braşoveni, care sunt suspectaţi că ar avea datorii la bugetul asigurărilor de sănătate.

NU RATA:

CNAS trimite comisie de anchetă la Casa Asigurărilor de Sănătate Braşov

Bătaia de joc continuă. Şefii de la CAS, cu un cinism nejustificat pentru lefurile nesimţite pe care le iau, după ce i-au trecut pe o „listă a ruşinii“, trimit braşovenii să aducă probe că nu au datorii. Tupeul şefilor CAS este incredibil, mai ales că recunosc cu nonşalanţă că există greşeli pe listă, dar ei pornesc de la prezumţia de vinovăţie.

Pacienţii sunt exasperaţi de noile reguli din asigurările de sănătate: „Următoarea operaţie o fac direct la cimitir”

Pentru comportamentul inadmisibil pentru nişte funcţionari, plătiţi din bani publici şi ajunşi în funcţii pe baza unor criterii care se dovedesc a nu fi cele de competenţă şi profesionalism, „Adevărul de Seară“ a decis sesizarea Avocatului Poporului.

 „Noi vom înainta propunerea de a ne sesiza din oficiu conducătorului instituţiei noastre. În cazul în care ea se va aproba, ne vom putea adresa autorităţii respective pentru a le solicita un punct de vedere şi să vedem dacă au emis şi când au emis actele administrative fiscale", a spus Oana Şaramet, consilier în cadrul instituţiei Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Braşov.

Reprezentanţii instituţiei le oferă braşovenilor regăsiţi pe „lista ruşinii" a CAS-ului mai multe soluţii pentru a-şi rezolva necazurile. „Dacă persoana în cauză doreşte sancţionarea pecuniară a instituţiei care a publicat lista, trebuie să se adreseze Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Dacă sunt persoane care consideră că li s-au adus atingere onoarei sau imaginii, atunci ele vor trebui să se adreseze instanţei de judecată, iar dacă vor să conteste cuantumul debitului, trebuie să aştepte comunicarea actului administrativ fiscal, unde se precizează şi modalităţile de contestare şi termenul în care se poate depune contestaţia", a spus expertul Cătălina Matei, din cadrul Biroului Teritorial Braşov al Avocatului Poporului.  

CAS a încălcat Constituţia

„Lista ruşinii" publicată de CAS Braşov a încălcat drepturile fundamentale a 30.000 de braşoveni, garantate de art. 26 din Constituţia României privind viaţa intimă, familială şi privată. CAS a a încălcat şi Legea 677/2001, privind protecţia datelor cu caracter personal.

Mai mult, CAS Braşov trebuia să respecte procedura reglementată prin Codul Fiscal, conform căruia instituţia ar fi trebuit să verifice dacă acele datorii se confirmă, apoi să trimită o înştiinţare prin poştă, la domiciliul fiscal al contribuabilului, prin care să îl anunţe ce datorii are către fondul de sănătate, modalităţile de contestare şi termenul în care poate contesta suma aflată în evidenţele CAS-ului. Ulterior se putea proceda la întocmirea unei liste a datornicilor.

În plus, instituţia nu are niciun drept să ceară contribuabililor să facă dovada că şi-au achitat dările către stat, în condiţiile în care greşelile strecurate pe „lista ruşinii" le aparţin în totalitate funcţionarilor. Prezumţia de nevinovăţie operează indiferent de autoritate şi nu există nicio excepţie.

CITEŞTE ŞI:

30.000 de braşoveni au ajuns bătaia de joc a CAS Braşov

Braşovenii înjură printre dinţi la cozile CAS Braşov

Încep să „curgă“ plângerile la Poliţia Braşov

CAS Braşov vrea să o execute silit pe Elodia

CAS Braşov o tot bagă şi o scoate... online

„Adevărul“ Braşov solicită demisia directorului CAS, Elemer Wusinczky, şi scuze publice

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite