Braşov: CAMPANIE: Adevărul de Seară a dezlegat „enigma” costurilor de debranşare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: CAMPANIE: Adevărul de Seară a dezlegat „enigma” costurilor de debranşare
Braşov: CAMPANIE: Adevărul de Seară a dezlegat „enigma” costurilor de debranşare

Conducerea CET susţine că preţul real pentru tăiere unui calorifer ar fi mai mare de 100 de lei. Instalatorii specializaţi din cadrul firmelor private spun că ei nu taxează cu mai mult de 100 de lei debranşarea unui întreg apartament, numai că nu pot efectua în mod legal această operaţiune.

Aflat într-o situaţie mai mult decât dezastruoasă, CET Braşov nu vrea să cedeze în ceea ce priveşte taxele de debranşare. Acest lucru nu face decât să aprindă şi mai mult spiritele în rândul braşovenilor care au dările la apă caldă achitate la zi, dar nu pot beneficia de acest „lux”, fiindcă furnizorului i-a fost sistat gazul din pricina datoriilor.

„Un instalator nu taie cu 100 lei”

Pentru a-i lămuri pe braşoveni am cerut conducerii CET Braşov să ne prezinte în ce constau operaţiunile incluse în suma de 100 de lei pentru debranşarea unui calorifer. Directorul tehnic, Iosif Gulacs, ne-a lămurit că valoarea devizului de lucrări a fost stabilită de către Consiliul de Administraţie al CET, iar costurile reale ar fi mult mai mari. „Dacă oamenii cheamă un instalator, nu le va tăia caloriferul doar în schimbul sumei de 100 de lei”, a afirmat Iosif Gulacs, directorul tehnic al CET Braşov. Acesta a explicat faptul că din acest preţ, manopera este aproximativ 20%, iar restul banilor sunt puşi în contul materialelor şi al deplasării echipei de intervenţie.

Sudură şi dopuri

Gulacs a mai precizat că în „costisitoarea” operaţiune de debranşare se utilizează sudura cu oxiacetilenă, care se foloseşte atât la tăierea caloriferului, cât şi la umplerea ţevilor şi sudarea dopurilor pe conductă. „Nu putem folosi sudura electrică în primul rând, că nu avem de unde să alimentăm aparatul. La tăiere, trebuie avut grijă, deoarece coloanele care alimentează cu energie termică restul apartamentelor trebuie reumplute cu sudură ca sistemul să funcţioneze în continuare”, a explicat directorul tehnic.

100 de lei pe apartament

Afirmaţiile acestuia sunt contrazise însă de către reprezetanţii firmelor care se ocupă de montarea centralelor termice de apartament şi care în urmă cu câţiva ani se ocupau şi de debranşarea efectivă a clienţilor de la sistemul centralizat de încălzire. „Operaţiunile sunt foarte simple, mai ales la racordul de apă caldă. Se dau jos piuliţele de la ceas şi se pune un dop. Noi cu aproximativ 100 de lei tăiem toate caloriferele dintr-un apartament şi ştiu asta, fiindcă acum câţiva ani aveam şi noi voie să efectuăm debranşări. Taxele acestea sunt doar o găselniţă a CET, care nu mai ştie cum să ia pielea de pe oameni”, ne-a declarat Gheorghe Colţea, reprezentantul unei firme braşovene din domeniu.

Debranşări la mica înţelegere

Chiar dacă firmele de montat centrale nu pot să realizeze legal debranşarea, mulţi dintre clienţii lor apelează şi la acest serviciu opţional pentru a nu mai aştepta 45 de zile după echipele CET sau pentru a nu mai achita taxa de urgenţă de 1.200 de lei. „Eu m-am debranşat anul trecut şi caloriferele mi le-au dat jos tot cei care au montat centrala. Pentru acest lucru, dar şi alte lucrări la instalaţiile din casă nu am dat decât vreo 200 de lei. Înainte de a face asta m-am înţeles cu muncitorii de la CET, le-am dat desigur şi lor ceva. Ei doar au venit să constate dacă debranşarea a fost făcută corespunzător”, ne-a spus Ştefan Bucur, care locuieşte în zona Griviţei.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite