Braşov: Activitatea salvamontiştilor pusă sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Activitatea salvamontiştilor pusă sub semnul întrebării
Braşov: Activitatea salvamontiştilor pusă sub semnul întrebării

Organizatorii competiţiei Carpathian Adventure, care a avut loc în perioada 12 - 16 august în Munţii Făgăraşului şi Cindrel, au acuzat într-o conferinţă de presă, inexistenţa unui serviciu public de urgenţă de salvare în munţi, motiv pentru care unul dintre arbitrii competiţiei şi-a pierdut viaţa.

Horvath Kovacs Adam, directorul de concurs, Szekely Laszlo, directorul tehnic, şi Vajda Gyorgy, responsabil cu presa din partea Outward Bond România şi a Asociaţiei Perpetuum Mobile, au declarat pentru „Agerpres” că au făcut aceste declaraţii abia acum, întrucât au aşteptat un răspuns din partea Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani, care nu a mai venit.

Cei trei au precizat că, în data de 13 august, unul dintre arbitrii competiţiei Carpathian Adventure, în vârstă de 38 de ani, intenţiona să se îndrepte dinspre Valea Viştea Mare către Bâlea Lac, la următorul punct de control, însă în apropierea crestei munţilor a suferit o comoţie cerebrală, în jurul orei 14.00. Victima a rămas astfel la o altitudine de 2.200 m, pe o pantă cu o înclinaţie de 60-70 de grade.

Cel care îl însoţea, membru al echipei Salvamont Mureş, i-a acodat primul ajutor şi a anunţat de urgenţă Salvamontul Braşov şi Sibiu şi SMURD-ul, însă arbitrul a fost recuperat abia după 20 de ore, după ce a fost nevoit să se întoarcă pe jos, de pe creastă, spre un platou, pentru a nu muri din cauza hipotermiei. Organizatorii Carpathian Adventure cred că acest efort i-a fost fatal arbitrului, întrucât în caz de comoţie cerebrală victima trebuie să stea nemişcată.

Echipaj de salvare nepregătit

Horvath a susţinut că, pe lângă bâlbâielile echipelor Salvamont din oraşul Victoria - care au ajuns la locul accidentului fără a avea o targă sau alte ustensile necesare acordării primului ajutor şi transportării bolnavului - nu s-a găsit niciun pilot de elicopter care să poată face recuperarea victimei din munţi, deşi condiţiile meteo permiteau acest lucru. Arbitrul a fost recuperat abia după 20 de ore şi dus la spital, iar la începutul lunii septembrie a decedat.

Organizatorii competiţiei Carpathian Adventure au accentuat că, în momentul producerii accidentului, în munţi se aflau peste 200 de concurenţi, plus numeroşi turişti, şi că incidentul respectiv a dovedit că în România nu există servicii rapide de intervenţie pentru salvarea victimelor din munţi.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite