A dus numele Braşovului peste hotare, prin schi-alpinism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Manea a făcut performanţă în schi-alpinism. Foto: Arhivă personală
Rareş Manea a făcut performanţă în schi-alpinism. Foto: Arhivă personală

Încă de la vârsta de cinci ani a început să schieze, iar din anul 2000 s-a apucat de schi-alpinism, un sport destul de puţin promovat şi sprijinit de autorităţile din România. Chiar dacă are numai 25 de ani, Rareş a obţinut deja rezultate excepţionale în competiţiile naţionale şi internaţionale.

Alături de fratele său, deţine „monopolul" premiilor la campionatele pe ţară, iar la mondiale a reuşit să se clasese pe locul şapte, în 2006, la Torino, şi a avut rezultate notabile la competiţiile de anul trecut, din Austria. „La cinci ani, părinţii m-au pus pe schiuri şi am început să învăţ. Mergeam, zilnic, iarna, alături de fratele meu Silviu la marginea pădurii, unde este un fel de pârtie, iar acolo m-am întâlnit cu antrenorul meu. El ne-a văzut că ne descurcăm şi ne-a propus să practicăm acest sport", ne-a povestit Rareş. 

Un sport dificil

Acesta ne-a explicat că schi alpinismul este destul de diferit de schiul, pe care îl vedem cu toţii pe pârtiile din staţiuni, dar este şi foarte complex şi dificil. „Practic, este o combinaţie între schi şi alpinism. În primul rând, schiurile sunt mai speciale, iar legătura lor este flexibilă, astfel că poţi urca cu ele. Au pe tălpi aplicate piele de focă şi te poţi deplasa pe orice fel de pantă. De asemenea, noi nu coborâm pe pârtiile normale, ci prin locuri unde zăpada nu este bătută, pe fel de fel de văi abrupte şi în unele cazuri, folosim şi corzi pentru a escalada anumite zone. Îţi trebuie multă îndemânare, deoarece altfel rişti să te accidentezi", ne-a spus tânărul.

Rareş Manea a făcut performanţă în schi-alpinism. Foto: Arhivă personală

Click pe poze pentru mai multe imagini din activitatea competiţională a lui Rareş

Şi-a făcut echipă

Din anul 2000, a intrat serios în problemă, iar la primul concurs din ţară a obţinut titlul de vicecampion. În 2004, şi-a luat inima în dinţi şi a participat la Campionatul Mondial din Spania, unde s-a clasat pe locul IX. De anul trecut, şi-a format însă, şi o echipă, care are cinci membri. „Alături de alţi patru colegi, de la clubul de mountainbike Tibiscus din Timişoara, unde activez, am format o echipă. Din păcate, clucbul nu ne-a putut ajuta decât pe partea de documentaţie, în ceea ce priveşte finanţarea, trebuie să ne descurcăm", ne-a mărturisit Rareş.

Pentru a se descurca şi a putea obţine banii necesari participării la astfel de competiţii şi-a deschis un atelier de reparat şi comercializat schiuri în Braşov. „Un echipament complet costă şi până la 3.500 de euro, iar Federaţia nu ne ajută în acest sens. Fiindcă trebuia să mă descurc cumva, am înfiinţat acest atelier şi aduc schiuri din străinătate pe care le repar şi ulterior le vând. Căutăm şi sponsori în paralel însă, nu prea mai au firmele bani", a spus Rareş.

Tânărul ne-a destăinuit că tot mai multe persoane sunt interesate de acest sport şi de asemenea, numărul competiţiilor din ţară a crescut semnificativ. Săptămâna viitoare, alături de coechipierii săi va pleca în Apuseni, în cantonament, fiindcă doar acolo este zăpadă, în vederea pregătirii pentru campionatele ce vor avea loc în Austria şi Germania în perioada 4 - 20 ianuarie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite