Braşov: ASUM confirmă maltratarea deţinuţilor (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: ASUM confirmă maltratarea deţinuţilor (SONDAJ)
Braşov: ASUM confirmă maltratarea deţinuţilor (SONDAJ)

Agresorii lor ar fi fost „mascaţii“ penitenciarului, ajutaţi de colegii lor de la Mărgineni şi Ploieşti. Revolta de sâmbătă a deţinuţilor s-a transformat într-un război în care cel forţa brută şi bastoanele şi-a dovedit supremaţia.

Deţinuţii s-au plâns reprezentanţilor Asociaţiei pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM) că percheziţiile ordonate, sâmbătă, de comandantul penitenciarului, Marian Dobrică, s-au lăsat cu bunuri persoanale distruse, iar unii deţinuţi au fost loviţi şi călcaţi pe cap cu bocancii de către „mascaţi“.

Refuzul de hrană al deţinuţilor a fost o acţiune de protest legal. Comandantul Penitenciarului a sunat sâmbătă Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi a cerut ca, în baza protocolului existent, să trimită forţe de ordine de la alte penitenciare. Au venit mascaţi de la Mărgineni şi Ploieşti, care au venit la Codlea pe bani publici şi care au tăbărât în mai multe camere unde erau arestaţi preventiv şi i-au bătut. Urmele de violenţă de pe corpurile lor au fost constatate şi de noi, pe timpul efectuării vizitei de luni. Atunci am aflat că o parte dintre deţinuţi au solicitat încă de sâmbătă seara examinarea medicală de către medicul unităţii. Cu acea ocazie au fost consemnate de către acesta leziunile suferite, pe care le-am văzut şi eu cu ochii mei“, a spus Ionuţ Spătaru, preşedinte ASUM, care a confirmat dezvăluirile prezentate, încă de duminică, în exclusivitate, de „Adevărul de Seară“.

Nu i-a dus nimeni la Medicină Legală

O parte dintre deţinuţi vor să depună plângere penală împotriva celor care i-au bătut, numai că trebuie să ajungă la un legist. „Ei au solicitat să fie duşi la Serviciul de Medicină Legală în vederea constatării de către medicul legist a urmelor de violenţă şi eliberare unui certificat medico-legal, dar până marţi, aceste solicitări nu s-au materializat. Mai mult, nici directorul penitenciarului nu a anunţat Parchetul cu privire la cele întâmplate, deşi era obligat conform legii“, mai spune Ionuţ Spătaru.

Exerciţiu „tactico-aplicativ“

Directorul Marian Dobrică, a justicat incidentul de sâmbătă şi prezenţa zecilor de mascaţi ca făcând parte dintr-un exerciţiu „tactico-aplicativ“. „Exerciţiul de alarmare  a avut drept scop şi verificarea capacităţii de intervenţie a unităţii în diferite situaţii“, s-a arătat în comunicat remis sâmbătă de Penitenciarul Codlea, semnat de Marian Dobrică.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite