Zeci de angajaţi ai Primăriei Brăila care s-au ocupat de implementarea unor proiecte cu finanţare europeană defectuase au rămas fără sporuri la salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe proiecte cu finanţare europeană puse în practică de Primăria Brăila au primit critici constante legate de calitatea lucrărilor şi depăşirea mult prea mare a termenelor de finalizare. Interpelat, într-o şedinţă recentă a Consiliului Local Municipal cu privire la măsurile luate împotriva funcţionarilor responsabili de derularea acestor proiecte , primarul Aurel Simionescu a răspuns: „Le-am tăiat sporurile la salarii!".

Simionescu i-a spus atunci consilierului Ionel Alexandru, cel care a ridicat problema, că mai funcţionarii Direcţiei de Programe Europene, acea structură a Primăriei care se ocupă cu implementarea investiţiilor finanţate cu bani europeni primesc salarii micşorate, din luna ianuarie a acestui an, lăsând să se înţeleagă că prin această măsură a fost penalizată activitatea ineficientă a angajaţilor respectivi.

Ulterior, edilul şef şi-a mai temperat declaraţiile, precizând că oprirea sporurilor a avut o altă motivaţie: „Începând din luna ianuarie a acestui an proiectele respective nu se mai derulează pe finanţare europeană ci au trecut pe partea de cofinanţare de la bugetul local. Din acest motiv, nu mai era justificată acordarea sporurilor la salarii", a spus Simionescu.

Printre proiectele cu probleme, care nu au fost finalizate la termen, fiind executate acum cu bani de la bugetul local se numără: reabilitarea bulevardului Dorobanţilor, a teatrului "Maria Filotti", a şcolii "Sf. Andrei", a şcolii "Ion Creangă". Alte proiecte cu termenul depăşit sunt: modernizarea infrastructurii rutiere a cartierului Radu Negru, modernizarea Centrului Social Lacu Dulce, reabilitare şi modernizare locuinţe sociale într-un fost cămin de nefamilişti de pe Şos. Râmnicu Sărat, rabilitarea clădirii care găzduieşte Centrul Comunitar Bunici şi Nepoţi depe Str. Anghel Saligny.

Conform unor surse din cadrul Direcţiei de Programe Europene, în total, 30 de angajaţi ai Primăriei Brăila nu mai primesc, de la 1 ianuarie 2016, sporurile care, în conformitate cu Legea 284/2010, li se acordă funcţionarilor publici ce se ocupă de implementarea proiectelor cofinanţate cu bani europeni. Potrivit legii respective, funcţionarii în cauză pot primi până la 25 clase de salarizare peste salariul de bază. O clasă de salarizare reprezintă 2,5% din salariul de bază, astfel că maximul acestor sporuri poate ajunge până la 62,5 % din leafa normală.

image

FOTO Florentin Coman


Sumele pierdute la salariu sunt destul de consistente, astfel că în rândul funcţionarilor afectaţi de această măsură nemulţumirile sunt mari. Deja, şase angajaţi ai Primăriei şi-au găsit un alt loc de muncă, mai bine remunerat, sau şi-au exprimat intenţia de a pleca.

"Din punctul meu de vedere, măsura a fost una abuzivă. Când ţi se ia din salariu, trebuie să existe o motivaţie, că ai lucrat prost, că nu ai respectat programul sau ceva de genul acesta. Mie personal nu mi s-a reproşat nimic la modul concret, nu am primit niciun motiv oficial", declară, sub protecţia anonimatului, un angajat din cadrul Direcţiei Programe Europene. Cu o vechime de peste 20 de ani în administraţie, acesta spune că a pierdut la salariu suma de 900 lei, astfel că, în loc de 2.550 lei, leafa sa lunară a scăzut la 1.650 lei.

Funcţionarii Direcţiei Programe Europene recunosc că multe dintre proiectele coordonate de ei au avut probleme, însă spun că neregulile nu li se pot imputa doar lor ci şi constructorilor sau, mai ales, proiectanţilor.

"Proiectele tehnice fie sunt incomplete, fie au erori care trebuie corectate pe parcurs, iar de aici apar tot felul de întârzieri în execuţie. Pe de altă parte, constructorii care câştigă licitaţiile de atribuire a contractului vin cu preţuri mici şi apoi cer costuri suplimentare, care nu se pot acorda. Scad ritmul de lucru şi nu iau în seamă avertizările primite de la beneficiar, adică de la Primărie", afirmă un alt angajat al Primăriei, încercând să ofere explicaţii pentru felul defectuos în care se derulează proiectele europene în Brăila.

Citiţi şi


 


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite