VIDEO Concluziile accidentului aviatic de la Brăila: pilotul e vinovat, dar şi legea privind autorizarea zborurilor e proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ImagImagine de la accidentul aviatic din mai 2016 de la Brăila FOTO CIASine
ImagImagine de la accidentul aviatic din mai 2016 de la Brăila FOTO CIASine

Accidentul s-a produs în mai 2016. Interesant este că raportul întocmit de comisia de  anchetă constiuită de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) cere modificarea legii cu privire la organizarea mitingurile aviatice şi la documentele necesare pentru ca piloţii să poată participa la acestea.

Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a finalizat activităţile de investigaţie în cazul accidentului de aviaţie civilă produs pe data de 28 mai 2016 lângă terenul de zbor al „Aerial Club” din Vădeni, judeţul Brăila, în care a fost implicată aeronava de tip TANARG 912, înmatriculată YR-5132.

Pe data de 28 mai 2016, aeronava de tip motodeltaplan, identificată YR-5132, pilotată de proprietarul acesteia, a decolat de pe terenul de zbor „Aerial Club” din Vădeni, judeţul Brăila, pentru efectuarea unui tur de pistă pe partea stângă, la înălţimea de 100 m.

La manşă era Marius Alexandru Iordan (54 ani), din Bucureşti, directorul unei şcoli private de aviaţie, care în urma incidentului a suferit răni grave la coloana vertebrală şi la membre.

„Aeronava a intrat pe direcţia de aterizare cu o viteză de aproximativ 90 km/h şi o pantă de aterizare cu unghi mai mic decât cel optim, fapt pentru care pilotul a menţinut motorul turat pentru a păstra viteza constantă. La un moment dat, pilotul a apreciat că are înălţimea şi distanţa optimă pentru aterizare şi a redus turaţia motorului, ceea ce a dus la înfundarea aeronavei, manifestată prin pierderea rapidă a înălţimii”, se afirmă în raport.

Motodeltaplanul a lovit frontal rambleul DJ 221 B, la o distanţă de aproximativ 100 m faţă de pragul terenului de aterizare, după care a capotat pe partea carosabilă a drumului, ducând la avarierea aeronavei şi vătămarea gravă a pilotului.

„Cauza producerii accidentului constă în înfundarea aeronavei pe panta de aterizare, după reducerea turaţiei motorului la pragul de ralanti. Cauzele favorizante au fost aprecierea incorectă a înălţimii şi distanţei faţă de punctul vizat pentru aterizare, precum şi lipsa experienţei pe acest tip de aeronavă şi întreruperea mare de la zbor”, au concluzionat experţii.

Recomandările făcute de Comisia de investigaţie

În finalul raportului, comisia de investigare a accidentului a transmis şi o serie de recomandări legate de îmbunătăţirea legislaţiei şi a procedurilor din aviaţia civilă. Deşi nu se spune răspicat, din recomandări (pe care le prezentăm integral mai jos) răzbate clar nemulţumirea CIAS cu privire la modul cum este reglemantată în prezenta activitatea, faţă de uşurinţa cu care se organizează mitinguri aerie şi faţă de modul facil în care se obţin brevetele şi avizele pentru zbor.

„Se recomandă Aeroclubului României ca înaintea începerii cursurilor (programelor) de reantrenare practică la sol şi în zbor pentru revalidarea şi reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi nemotorizate, să se asigure că instructorul sub a cărui supraveghere se vor executa acestea va verifica deţinerea unui certificat medical corespunzător valid de către solicitant.

Se recomandă Ministerului Transporturilor completarea reglementării aeronautice RACR-DEMO cu obligativitatea ca organizatorii unor manifestări de aviaţie de tip Fly In, spectacol aviatic, aerofestival etc. să verifice valabilitatea documentelor piloţilor şi aeronavelor care aterizează şi decolează pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentelor respective.

Revenim la recomandarea nr. SR-22.ACC.2012-06-17.Festival R-40.YR-5287.PH prin care CIAS a recomandat AACR să ia măsuri cu privire la includerea în sistemul RACR a unei reglementări privind modul de organizare a unor manifestări de aviaţie indiferent de denumirea lor (miting aviatic, show aerian, fly-in, spectacol aviatic etc.) prin care să se impună un minim de cerinţe privind mijloacele de siguranţă care trebuie asigurate şi reiterăm această recomandare către AACR”.

Informaţii suplimentare, precum şi concluziile comisiei de investigaţie pot fi vizualizate în Raportul final de investigaţie, publicat pe website-ul Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.

Accident aviatic la Brăila

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite